Search

Setan Cuti Sebulan


Pernahkah kalian berfikir mengapa susunan keyboard yang sehari-hari yang umumnya kita gunakan dibuat dengan susunan yang seperti itu. Dan apakah menurut kamu apakah susunan yang seperti itu merupakan yang paling efisien yang pernah dibuat sehingga kita akan lebih mudah dan cepat untuk kita mengetik.

Begini, susunan keyboard yang dipakai umum sekarang ini (QWERTY) sebenarnya adalah salah satu susunan yang paling tidak efisien yang ditujukan agar kita-kita dapat mengetik dengan lebih lambat. Mengapa demikian? Ini dia sejarah susunan keyboard..

Hal ini berkaitan dengan sejarah mesin ketik yang ditemukan lebih dulu oleh Christopher Latham Sholes (1868). Saat menciptakan mesin ketik prototype sebelumnya, malah sangat memungkinkan kita untuk mengetik dengan lebih cepat.

Terlalu cepatnya kemungkinan dalam mengetik tersebut, sampai- sampai sering timbul masalah pada saat itu. Seringkali saat tombol ditekan, batang-batang huruf (slug) yang menghentak pita itu mengalami kegagalan mekanik, yang lebih sering diakibatkan karena batang-batang itu saling mengait (jamming).

Karena bingung memikirkan solusinya pada saat itu, Christopher Latham Sholes justru mengacak-acak urutan itu demikian rupa sampai ditemukan kombinasi yang dianggap paling sulit untuk digunakan dalam mengetik. Tujuannya jelas, untuk menghindari kesalahan-kesalahan mekanik yang sering terjadi sebelumnya.

Akhirnya susunan pada mesin ketik inilah yang diturunkan pada keyboard sebagai input komputer dan pada tahun 1973 diresmikan sebagai keyboard standar ISO (International Standar Organization). Sebenarnya ada beberapa standar susunan keyboard yang dipakai sekarang ini. Sebut saja ASK (American Simplified Keyboard), umum disebut DVORAK yang ditemukan oleh Dr. August Dvorak sekitar tahun 1940.

Secara penelitian saat itu, susunan DVORAK memungkinkan kita untuk mengetik dengan lebih efisien. Tetapi mungkin karena terlambat, akhirnya DVORAK harus tunduk karena dominasi QWERTY yang sudah terjadi pada organisasi-organisasi dunia saat itu dan mereka tidak mau menanggung resiko rush apabila mengganti ke susunan keyboard DVORAK.

Satu-satunya pengakuan adalah datang dari ANSI (American National Standard Institute) yang menyetujui susunan keyboard Dvorak sebagai versi “alternatif� di sekitar Tahun 1970. Susunan keyboard lainnya yang masih perkembangan dari susunan QWERTY adalah QWERTZ yang dipakai di negara seperti Hungaria, Jerman, Swiss, dll. AZERTY oleh negara Prancis dan Belgia, QZERTY, dll.

artikel cam menarik... tapi versi indonesia la pulak..
aku pun kurang ngerti

melentur buluh biar dari rebungnya kata orang-orang tua. Memang betul, nak lentur badan pun kena dari kecil. Dasyat jugak, seriau aku tengok.. korang layan sendiri la






Hari pertama puasa, mengantuk giler. Tetiba teringat kat blog bersawang aku. Try login okey lagi.takde masalah cuma kena update skit.

Gambar ni aku amik kat daily mail. kisahnya ada budak yang terjatuh nintendo DS dia dalam kandang gorilla dua beranak nie. Mak gorilla nie namanya Bawang pun apa lagi terus rembat amik Nintendo ni kat dia.
Anak pun teruja gak nak tengok teknologi baru minta kat maknya tapi dia cakap tak boleh.. budak2 tak leh main..

Bila dah biasa dgn functions game tu, Bawang main game donkey kong.. sampai abis bateri konghahaha.. sengal punya gorilla sian kat anak tak merasa main game nintendo. pasni boleh ler ajar mak beruang ni main PS3 kat HDTV..

Sesiapa yang terbaca, aku ucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak semoga puasa tahun nie penuh dgn berkat.

Kembali Berblogger

Salam semua... Ini adalah cubaan pertama aku untuk kembali berblog. Harap ianya bukan la cameo.. Penangan Facebook memang hebat, buta-buta buang masa kat situ.. hehehehe..
dari Mafia Wars skrg pada Poker.. memang betul-betul berhantu. sampai pagi aku boleh layan..
sekarang muncul google buzz.. laman sesawang sosial jugak. yang menjanjikan sesuatu yang menarik seperti facebook, friendster dan tagged. Menariknya google buzz ini dilinkkan dengan blogspot dan gmail... senang bangat untuk difollow memollow.. Aku sekarang dalam proses mengurangkan peruntukkan waktu bersama facebook. Menyiapkan beberapa kerja dan rancangan yang tertangguh. Begitu jugak dengan 2 web aku yang telah lebih 3 bulan tertangguh. rugi jer bayar sewa. Harap semuanya akan berjalan lancar...

opss.. lupa.. selepas post.. aku try view dan aku lihat akaun photobucket aku dah beku.. jadi theme nie dah jadi mengarut. aku dah lupa camne aku edit dulu... so aku tampal kaler yang ntah haper haper ntah... nanti ada masa aku ingat nak tukar theme lain.. makin banyak lak bila aku try survey. tak payah buat sendiri. Yoshhh.. chow

Kalah Lagi


Musim nie buat kali ke6 Man utd tewas lagi. kali nie giliran everton lak makan besar. agak mengecewakan jugak kerana aku hanya dapat tengok game tu pada second half jer. apa pun pada penelitian aku, punca utama adalah pada 3 barisan pertahanan. Wes Brown, Johnny Evans dan Patrick Evra.

Bermula dari Evra, kelihatannya evra seperti mengalami kepenatan. memandangkan satu satunya defender yang tak injured musim nie dan khidmatnya sebagai wingback cukup mantap, jarang sangat evra diberi ruang untuk berehat. Bermain sepanjang musim dan hanya beberapa kali diganti dgn fabio dan Oshea akhirnya evra memerlukan rehat yang cukup. barangkali untuk perlawanan dengan west ham united nanti dia boleh diberi peluang untuk berehat sebelum kembali untuk game final menentang aston villa.

Gandingan brown dan evans tanpa melihat pada statistik aku rasakan agak teruk. kesilapan demi kesilapan terus menghasilkan bolos. Bagus di udara tapi perlahan pacenya. wes brown barangkali memang sesuai untuk mengisi backup skuad. tiada apa yang istimewa kecuali kebolehannya untuk berada di posisi samada centerback atau right back. Evans walaupun masih muda tetapi boleh membaca permainan lain. cuma aksinya masih belum konsisten.

Aku amat kecewa musim ini kerana dua centerback terbaik musim lepas, gagal beraksi musim ini. Rio dan Vida... dua gandingan yg aku langsung tak punya keraguan. Apa yang agak membimbangkan, vidic yang aku tak tahu apa masalah sebenar tidak berada dalam list pemain musim ini. terus menerus hanya memerhatikan permainan dari bench. Ditambah lagi dengan berita yang kononnya musim ini adalah musim terakhirnya kerana Madrid mempunyai minat terhadapnya. Begitu juga rio yang hanya sempat bermain satu game sebelum menerima pergantungan 4 games. Kecewa bertambah kecewa dgn mutu permainan membazir yang dipamerkan oleh Berba. Memiliki skill individu yang bagus tetapi bermasalah menghasilkan gol.

Chelsea musim ini agak memberangsangkan aksinya. Dengan Joe Cole yang akan tamat kontraknya musim depan. Bolehla fergie offer sesuatu yang berbaloi dgn kos yang murah seperti yang dilakukan dengan Michael Owen. EPL sudah agak longgar dari genggaman. Harapan lebih pada Carling Cup nanti dan Champion League, walaupun rekod berdepan aston villa musim ini hanya 1 mata dapat dikumpul dari 2 pertemuan. tewas di gelanggang sendiri dan seri di tempat lawan.. aduhhh... semakin hilang nikmat bola sepak bagi aku...

;;