Search

Cuba fikir... camne lebih singgit?

Ahmad miskin. Die takde duit.
Die nak beli baju yang berharga RM50.
Die pinjam kat kawan A RM25 dan die pinjam kat kawan B RM25
so die pegi la nak beli baju tu.
masa die pegi. die tgk baju tu sale. harga turun. baju tu
skarang berharga Rm45.
die bayar then die dapat baki RM5.
die bagi kawan A RM1 dan die bagi kawan B RM1.
die tinggal RM3.
die hutang kawan A RM24 dan die hutang kawan B RM24.
so die hutang RM48.
die ade RM3 skarang.
RM48 + RM3 = RM51



____________________________________________
aku terima dari email..
penat gak aku fikir apsal..
tapi apa pasal la gi campur camtu..
takde kaitan pun
memang laa

Hari pertama Ramadan nie... rasa rajin sebelah pagi.. time petang camni dah blur.. nak keluar malas nak tengok TV pun malas, nak layan facebook lagi la malas.. so godek2 jer dalam internet.. dan hasilnya terjumpa la satu website...

http://turnyournameintoaface.com

dan inilah hasil keputusan nama joaquin ditukar pada muka..

Nukilan Lepas Makan


Ntahapeaperntah....
semoga berbahagia di petang ini.

Perutusan Ramadhan

H1N1

Original post dari Rhea

PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI
AHLI KELUARGA TERCINTA
dan
RAKAN-RAKAN TERSAYANG






Kepada sesiapa yang membaca entry ni,
Dr Malina minta tolong perpanjangkan..
so, ambillah pamplet di atas
copy & paste
untuk disampaikan kepada semua
insan-insan yang kita kasihi
terima kasih


Lagi Info H1N1

Dianggarkan 5,500 hingga 28,000 rakyat Malaysia akan mati dalam wabak selesema A (H1N1) jika 20 peratus daripada 27.7 juta penduduk negara ini dijangkiti virus tersebut.

"Daripada angka ini (5.5 juta orang dijangkiti), jika kita anggarkan kadar kematian antara 0.1 hingga 0.5 peratus, kira-kira 5,500 hingga 28,000 penghidap selesema itu akan meninggal dunia," kata presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA).

Dr David KL Quek memetik unjuran yang dibuat pengarah penyakit berjangkit Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Dr Tee Ah Sian dalam satu mesyuarat pasukan kebangsaan petugas khas menangani wabak itu, pada awal minggu ini.

Dalam perkembangan terkini, kadar kematian di seluruh dunia meningkat daripada 0.4 kepada 0.66 peratus.

Dr Quek mendedahkan maklumat itu dalam artikelnya "Flu measures: Confusion rather than non-compliance" yang diedarkan kepada beberapa media semalam.

Beliau juga menekankan kerjasama erat antara Kementerian Kesihatan, hospital, doktor di pusat kesihatan swasta dan orang ramai agar wabak ini dapat dikekang secara lebih berkesan.

Dr Quek juga menegaskan kepada semua pihak, termasuk media, agar tidak menuding jari kepada pengamal perubatan swasta atau beberapa pihak lain atas beberapa perkembangan terkini wabak itu.

Menurutnya lagi, wabak itu dijangka sekurang-kurangnya berlarutan antara satu hingga dua tahun sebelum reda - sama ada virusnya berubah dalam bentuk lebih lemah atau vaksin telah ditemui untuk membasminya.

Setakat ini, vaksin belum ditemui dan dijangka akan diperolehi hujung tahun ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata 10 peratus simpanan stok ubatan anti-virus 'Tamiflu' dan 'Relenza' buat masa ini tidak cukup memandangkan penularan ketara penyakit berjangkit itu.

Kerajaan akan memesan lagi bekalan ubat itu daripada WHO
bagi memastikan negara mempunyai bekalan ubat itu pada setiap masa bagi membendung wabak influenza A(H1N1), lapor Bernama.

"Melihat kepada trend penularan wabak itu yang semakin meningkat, kita perlu memesan ubat itu daripada WHO," beliau dipetik berkata selepas menghadiri Konvensyen MCA Pulau Pinang hari ini.

Tambahnya, kementerian turut menempah 200,000 dos vaksin influenza A (H1N1) dan dijangka mendapat bekalan itu menjelang akhir tahun ini.

Katanya tempahan tersebut terpaksa dilakukan awal kerana prosedur
menguji ubat itu mengambil masa sebelum dapat diberikan kepada pesakit.

Sementara itu, lapor agensi berita itu lagi, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata 19 kes baru H1N1 dilaporkan hari ini dan kesemuanya melibatkan rakyat Malaysia.

Jumlah terkumpul 1,390 kes, termasuk 816 kes atau 59 peratus melibatkan jangkitan tempatan.

"Daripada keseluruhan, 1,362 kes (98 peratus) telah sembuh, hanya 17 kes atau satu peratus sahaja sedang menerima rawatan antivirus di hospital.

"Lapan daripadanya berada di unit rawatan rapi (ICU), manakala 11 orang sedang menerima rawatan antiviral di rumah," katanya.

Rahsia Bantal

Terdapat beberapa ketegori bantal dan perwatakan:-

1) Memeluk Bantal

Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai
penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan
mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca
peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin
terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal

Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka
memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri,
sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal

Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya.
Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu
semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki

Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai,
malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat
egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2.
Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal

Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat
percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak punya bantal

Kasihan betul... pergi kedai belilah satu

10. French Number of speakers: 129 million
Often called the most romantic language in the world, French is spoken in tons of countries, including Belgium, Canada, Rwanda, Cameroon, and Haiti. Oh, and France too. We're actually very lucky that French is so popular, because without it, we might have been stuck with Dutch Toast, Dutch Fries, and Dutch kissing (ew!).
To say "hello" in French, say "Bonjour" (bone-JOOR).

9. Malay (Indonesian) Number of speakers: 159 million
Malay-Indonesian is spoken - surprise - in Malaysia and Indonesia. Actually, we kinda fudged the numbers on this one because there are many dialects of Malay, the most popular of which is Indonesian. But they're all pretty much based on the same root language, which makes it the ninth most-spoken in the world.Indonesia is a fascinating place; a nation made up of over 13,000 islands it is the sixth most populated country in the world. Malaysia borders on two of the larger parts of Indonesia (including the island of Borneo), and is mostly known for its capital city of Kuala Lumpur.
To say "hello" in Indonesian, say "Selamat pagi" (se-LA-maht PA-gee).

8. Portuguese Number of speakers: 191 million
Think of Portuguese as the little language that could. In the 12th Century, Portugal won its independence from Spain and expanded all over the world with the help of its famous explorers like Vasco da Gama and Prince Henry the Navigator. (Good thing Henry became a navigator . . . could you imagine if a guy named "Prince Henry the Navigator" became a florist?) Because Portugal got in so early on the exploring game, the language established itself all over the world, especially in Brazil (where it's the national language), Macau, Angola, Venezuela, and Mozambique.
To say "hello" in Portuguese, say "Bom dia" (bohn DEE-ah).

7. Bengali Number of speakers: 211 million
In Bangladesh, a country of 120+ million people, just about everybody speaks Bengali. And because Bangladesh is virtually surrounded by India (where the population is growing so fast, just breathing the air can get you pregnant), the number of Bengali speakers in the world is much higher than most people would expect.
To say "hello" in Bengali, say "Ei Je" (EYE-jay).

6. Arabic Number of speakers: 246 million
Arabic, one of the world's oldest languages, is spoken in the Middle East, with speakers found in countries such as Saudi Arabia, Kuwait, Iraq, Syria, Jordan, Lebanon, and Egypt. Furthermore, because Arabic is the language of the Koran, millions of Moslems in other countries speak Arabic as well. So many people have a working knowledge of Arabic, in fact, that in 1974 it was made the sixth official language of the United Nations.
To say "hello" in Arabic, say "Al salaam a'alaykum" (Ahl sah-LAHM ah ah-LAY-koom).

5. Russian Number of speakers: 277 million
Mikhail Gorbachev, Boris Yeltsin, and Yakov Smirnoff are among the millions of Russian speakers out there. Sure, we used to think of them as our Commie enemies. Now we think of them as our Commie friends. One of the six languages in the UN, Russian is spoken not only in the Mother Country, but also in Belarus, Kazakhstan, and the U.S. (to name just a few places).
To say "hello" in Russian, say "Zdravstvuite" (ZDRAST-vet- yah).

4. Spanish Number of speakers: 392 million
Aside from all of those kids who take it in high school, Spanish is spoken in just about every South American and Central American country, not to mention Spain, Cuba, and the U.S. There is a particular interest in Spanish in the U.S., as many English words are borrowed from the language, including: tornado, bonanza, patio, quesadilla, enchilada, and taco grande supreme.
To say "hello" in Spanish, say "Hola" (OH-la).

3. Hindustani Number of speakers: 497 million
Hindustani is the primary language of India's crowded population, and it encompasses a huge number of dialects (of which the most commonly spoken is Hindi). While many predict that the population of India will soon surpass that of China, the prominence of English in India prevents Hindustani from surpassing the most popular language in the world. If you're interested in learning a little Hindi, there's a very easy way: rent an Indian movie. The film industry in India is the most prolific in the world, making thousands of action/romance/ musicals every year.
To say "hello" in Hindustani, say "Namaste" (Nah-MAH-stay).

2. English Number of speakers: 508 million
While English doesn't have the most speakers, it is the official language of more countries than any other language. Its speakers hail from all around the world, including the U.S., Australia, England, Zimbabwe, the Caribbean, Hong Kong, South Africa, and Canada. We'd tell you more about English, but you probably feel pretty comfortable with the language already. Let's just move on to the most popular language in the world.
To say "hello" in English, say "What's up, freak?" (watz-UP-freek).

1. Mandarin Number of speakers: 1 billion+
Surprise, surprise, the most widely spoken language on the planet is based in the most populated country on the planet, China. Beating second-place English by a 2 to 1 ratio, but don't let that lull you into thinking that Mandarin is easy to learn. Speaking Mandarin can be really tough, because each word can be pronounced in four ways (or "tones"), and a beginner will invariably have trouble distinguishing one tone from another. But if over a billion people could do it, so could you. Try saying hello!
To say "hello" in Mandarin, say "Ni hao" (Nee HaOW). ("Hao" is pronounced as one syllable, but the tone requires that you let your voice drop midway, and then raise it again at the end.)

Banner

Sebenarnya aku teringin jugak nak tukar banner tapi aku malas. Jadi aku asyik duk cemburu tengok tempe duk main tukar banner jer. Jadi hari ni balik dari opis tergatal tangan lak main photoshop, so aku amik kesempatan la buat banner baru. Dan hasilnya siaplah banner baru aku yang simple lagi ntahaperhaperntah.

Dipendekkan cerita, nie la rupa paras banner baru aku. Yang lama tu aku rembat gambar kat photobucket. Terima kasih la pada tuan punye photo lama. Dah bertahun aku guna gambar dia tanpa bayar royalti.

cristiano ronaldo Pictures, Images and Photos
Cristiano Ronaldo, kecuali peminat Man utd ramai yang membencinya. Namun jasanya tetap banyak buat United. Begitu juga rekodnya. Tak perlu disebut di sini. Namanya hanya menunggu masa untuk bergelar lagenda di Old Trafford, namun pilihan hati untuk bermain dgn kelab yang dicita-citakannya, Real Madrid membuatnya angkat kaki pada usia yang masih muda.

Seandainya dibandingkan La Liga dan kelajuan yg dimiliki Ronaldo. Aku rasa dia akan memberi impak yang besar buat Madrid dan kemungkinan juga boleh berada dalam senarai top scorer. Apapun masih terlalu awal untuk menilai.

Bye bye, Cristiano Ronaldo... Terima kasih di atas kejuaraan.

Rumahku Dan Tikus


Semenjak dua menjak nie aku terperasaan. Wujud semula golongan tikus dalam rumah aku. Dalam tahun 2009 nie, dah 2 generasi tikus terdahulu aku hapuskan. namun kini generasi ketiga pula muncul. Mengikutkan size yang aku sempat tengok. Aku kira golongan nie masih di usia remaja. Jadi mungkin disebabkan faktor ini stokin-stokin aku tak hilang dirembat macam generasi terdahulu selalu amalkan.

Apapun kemunculan gen 3 dalam rumah aku mula berleluasa semenjak seminggu ini. Menyelongkar tong sampah mencari sisa-sisa makanan. Keadaan ini amat merimaskan aku kerana aku punyai waktu yang kurang selain dari melakukan tugasanku. Namun harus diingat, tindakan tegas tetap aku akan diambil. Ini bakal menyaksikan satu operasi bersepadu membasmi gen-3 kumpulan tikus ini dilakukan.

Sekian, terima kasih...

Salam semua. Dah lama sangat aku tak buka blog aku. Tak berkesempatan langsung sekarang. Dengan berakhirnya final Champione League semalam tamat sudah musim gemilang Manchester United musim ini. Tahniah kepada peminat barcelona kerana team korang berjaya jadi juara. Terima kasih juga pada teman2 yang rajin duk sms sindir aku semalam terutama dari penyokong Liverpool yang tak jemu2 tunggu M.U kalah semua game. Dah kalah jadi aku tak reply ler sms korang. Hahaha... bola... bola...

Apapun musim ini aku kira adalah musim yang gemilang bagi Manchester United, memulakan kempen dengan menang dalam piala amal sumbangsih, kemudian kalah pada Zenit dalam Piala Kelab Juara Eropah, Menang ke atas Sao Paolo dalam Piala Juara Kelab Dunia, menang lagi Piala Liga dan berjaya merangkul Juara BPL musim 2008/2009 kali ketiga berturut-turut. Naib juara UEFA Champion League selepas kalah 2-0 kepada Barcelona. Hanya kurang satu game selepas gagal layak ke final untuk Piala FA. Turut berjaya mencipta rekod tanpa bolos dalam game BPL namun rekod tanpa kalah lebih 2 tahun dalam CL dah dileburkan barca.

Apa yang aku tulis di sini hanyalah pendapat dan pemerhatian peribadi aku sahaja. Dan aku bukanlah profesional pundit. Jadi kiranya korang tak bersetuju jangan marahkan aku.

Hasil dari musim ini dapat disimpulkan bahawa Manchester United masih lagi kekal sebagai kelab yang unggul. Ada peningkatan kalau diukur dari aspek skuad akademi. Dengan muka baru yang berbakat untuk mencipta nama sekiranya diberi peluang dan masa untuk mereka mencipta nama. Kiranya pemergian tevez boleh diisi oleh Macheda @ Welbeck, tapi aku kira dua-dua player ni masih terlalu mentah untuk mengisi tempat penyerang ke-3 dan ke-4.

Bakat Tenggelam Kini Timbul

John O'Shea dan Darren Fletcher 2 watak lama di Old Trafford yang telah bertransformasi. John O'Shea diawal kemunculannya telah menarik minat banyak kelab. Ramai yang menjangkakan dia bakal menjadi defender yang hebat. Namun musim kedua dan seterusnya agak mengecewakan. Bakatnya hanya biasa hinggalah dia diletakkan di pelbagai posisi. Seingat aku hanya posisi striker yang tak penah diisinya. Malah dia pernah menjadi goalkeeper menggantikan tomas kuszhak yang menerima kad merah. Musim ini dia banyak diletakkan di posisi defend kanan yang menggantikan wes brown yang turut menggantikan gary neville kerana kecederaan. Pada usia 28 tahun O'Shea mencapai kematangan dalam permainannya walaupun tidak sehebat yang lain.

Kerinduan peminat pada aksi lasak Roy Keane kini agak terubat. Darren Fletcher, aku kira berjaya menjelmakan kembali aksi mantap keano di United. Mungkin segelintir peminat tidak bersetuju, namun aku rasakan kesungguhan dan cara permainan Fletcher musim ini cukup hebat. Dia memang layak untuk mengisi posisi tengah bertahan. Ketiadaan Fletcher pada aksi final menentang barca sedikit sebanyak mengurangkan daya saing Manchester United. Sekaligus menyaksikan Michael Carrick dan Anderson gagal untuk menyaingi aksi mantap Xavi dan Andres Iniesta dibarisan tengah.

Pemain Keluar Masuk?

Mengulas mengenai pemain yang bakal keluar dan masuk, aku sendiri kurang pasti. Apa yang aku beranggapan masih ada dua posisi yang masih kekurangan kemantapannya dalam skuad United. Posisi defend kanan masih lagi menjadi masalah. Tetapi mengikutkan keadaan, sekembalinya wes brown dari kecederaan, prestasi O'Shea musim ini serta kemunculan budak brazil namanya rafael. Pastinya Fergie tak akan membuat pembelian baru untuk posisi ini.

Defensive midfield.... Masalah ini yang paling ketara dan amat ketara. Owen Hargreaves dan Darren Fletcher aku rasakan paling hebat dalam posisi ini dalam skuad. Namun aku kira seandainya ada pemain seperti Michael Essien dalam posisi ini di United. Pastinya serangan lawan dapat dipatahkan dari tengah sahaja tanpa perlu menunggu Nemanja Vidic dan Rio Ferdinand. Posisi lain aku rasa dah tak bermasalah kecuali striker yang kurang menjaringkan gol. hehehe...

Carlos Tevez dan Cristiano Ronaldo.. mungkin tevez akan tinggalkan United sehabis pinjaman nanti. Malas lak rasa nak menaip.. sambung lain kali jer la

Dah Lama Dah

Dah lama sangat aku tak buka blog aku nie...

Warning!!!
kalu korang penakut jangan gatal-gatal tengok video nie...
aku pun seram gak...huhuhuu
tapi tak tahu la betul ke tak..
atau mungkin sedutan dari filem kut...

Piercing


Dah Penuh Almari














Selepas menang penalti shootout...
bertambah lagi la koleksi piala kepunyaan Manchester United musim ni..
Kena beli almari baru nak simpan trofi kat Old Trafford nie
apapun skuad semalam bukanlah skuad yang terbaik...
dan apa kena ntah dgn wembley nie... slippery...
ramai yg terjatuh..huh















Layangan Foster yang menafikan penalti pertama spurs..















joget samba anderson selepas penalti kemenangan..
hahaha siot jer...

apa pun ben foster berhak mendapat man of the match selepas aksi cemerlangnya..
Memandangkan aku busy tiga pat minggu nie...
jadi aku balun pasal game semalam jer utk update blog aku...

Sebermula, maka adalah sebuah negeri bernama Cempaka Seri, rajanya bernama Indera Sari. Maka baginda itu cukup lengkap seperti adap istiadat kerajaan yang lain-lain juga, akan tetapi ada pun tabiat baginda itu terlalulah suka menyombong dan berjudi, sehingga menjadi suatu amalan pada baginda itu. Dengan hal yang demikian, habislah sekalian rakyat seisi negeri itu menjadi asyik leka dengan berjudi juga pada setiap masa tiada sekali-kali mengambil bena kepada mendirikan syariat Nabi Sallallahu alaihi wasalam kerana raja-raja dan orang besar-besarnya terlalu amat suka mengerjakan pekerjaan maksiat itu.

Maka adalah pula seorang tua sedang pertengahan umur namanya Pak Kadok, tinggal ditepi sungai ujung negeri itu juga. Ada pun akan Pak Kadok ini terlalu dungu serta dengan tololnya. Maka adalah kepada suatu hari Pak Kadok berkata kepada isterinya, aku ini mak Siti ingin pula rasanya hendak pergi menyambung kegelanggang baginda itu kerana terlalulah suka pula aku melihatkan orang menyambung beramai-ramai di situ.

Mari kita sambung ayam biring Si Kunani kita itu, kerana ayam itu pada petuanya terlalu bertuah. Boleh kita taruhkan kampung kita kepada baginda. Kalau menang kita tentulah kita mendapat duit baginda itu.

Maka ujar isteri Pak Kadok, jikalau begitu baiklah, pergilah awak menyambung, bawa ayam kita itu.

Maka sahut Pak Kadok, jahitkanlah baju dan seluar aku dahulu dari kertas yang baru kubeli ini. Lekaslah menjahitnya.

Maka kata isterinya, bagaimana awak hendak membuatkan baju dan seluar ini. Jikalau dipakai kelak tentulah carik bertelanjang tengah gelanggang sambungan itu. Bukankah awak malu besar?

Ujar Pak Kadok, tiada mengapa. Buatkan juga lekas-lekas aku hendak pergi.

Setelah itu isteri Pak Kadok pun segeralah mengambil gunting lalu mengguntingkan seluar dan baju itu dengan tiada berdaya lagi.

Maka kata Pak Kadok, usahlah di jahit, pelekat sahajalah supaya cepat.

Serta lepas digunting oleh isterinya itu dengan sesungguhnya dilekatlah olehnya. Apabila sudah, lalu diberikan kepada Pak Kadok, maka ia pun segeralah memakai pakaiannya sedondon iaitu berbunga tanjung, merah, kuning, hitam dan putih, terlalu hebat rupanya, tambahan pula berkena tengkolok helang menyongsong angin. Apatah lagi tampaknya

Pak Kadok seperti juara yang maha faham pada sambung menyambung. Setelah sudah bersedia sekaliannya, Pak Kadok pun lalu turun menangkap ayamnya biring Si Kunani itu, serta dengan tabung tajinya, lalu berjalan menuju kegelanggang baginda itu. Selang tiada berapa lamanya, ia pun sampailah ketengah medan menyambung itu.

Sehingga setelah dilihat oleh baginda akan Pak Kadok datang itu, maka dikenallah oleh baginda seraya bertitah, Hai Pak Kadok, apa khabar? Menyambungkah kita?

Maka sembah Pak Kadok pun segeralah menyembahkan ayamnya itu lalu disambutkan oleh baginda serta diamat-amati.

Diketahuilah oleh baginda tersangat bertuah ayam Pak Kadok itu. Maka titah baginda, Hai Pak Kadok, mari kita bertukar ayam. Ambillah ayam beta ini, elok, cuba lihat romannya jalak putih mata, dan ayam Pak Kadok biring Si Kunani sahaja tiada berapa tuahnya.

Setelah didengar oleh Pak Kadok akan titah baginda menggula dirinya itu, percayalah ia. Maka sembahnya Ampun Tuanku beribu-ribu ampun, jikalau sudah dengan titah duli yang maha mulia, relalah patik, seperti titah itu sedia terjunjung di atas jemala ubun-ubun patik.

Pada akhirnya lalu bertukarlah keduanya akan ayam masing-masing. Maka sangatlah sukacita baginda beroleh ayam Pak Padok itu.

Maka baginda pun bertitah kepada juara-juaranya menyuruh bulang ayam itu. Maka Tok Juara tua pun lalulah membulang balung ayam biring Si Kunani yang bertukar dengan pak Kadok itu mengenakan taji bentok alang serta dengan berbagai-bagai isyarat dan petuanya. Maka Pak Kadok pun segeralah membulang ayamnya bertukar dengan baginda itu, iaitu tuntung tajinya dihalakan kehadapan dan putingnya kebelakang.

Maka titah baginda, Hai Pak Kadok, apakah taruhnya kita menyambung ayam ini? Soronglah dahulu supaya beta lihat.

Maka sembah Pak Kadok, Ampun Tuanku beribu-ribu ampun, patek ini tiada harta apa harta yang ada, hanya kampong sebuah itu sahaja. Jikalau ada ampun dan kurnia kebawah dulu Tuanku, kampong itulah patik gadaikan kebawah duli Tuanku menjadi tanggungan memohonkan berhutang kadar lima puluh rial.

Maka titah baginda, baiklah.

Lalu dikurniakan oleh baginda wang yang sebanyak permintaan Pak Kadok itu kepada dengan memegang gadaian kampung itu. Telah sudah, baginda pun menyorongkan taruhnya lima puluh rial juga, jumlahnya seratus rial. Maka serta sudah, baginda pun mengajak Pak Kadok melepaskan ayam masing-masing. Sembah Pak Kadok, silakanlah Tuanku.

Maka baginda pun lalulah menguja-uja ayam keduanya itu. Maka naiklah bengis keduanya, serta meremang bulu suak ditengkuknya, lalulah bersama-sama melepaskan ayam masing-masing. Maka ayam biring Si Kunani pun datanglah menggelepur ayam jalak. Dan Si Jalak pun segeralah membalas pula, tetapi kasihan,sungguh pun Si Jalak membalas, percuma saja kerana tajinya dibulang oleh Pak Kadok, juara tuntungnya kehadapan dan putingnya kebelakang. Jadinya bila Si Jalak membalas itu tertikamlah pada dadanya sendiri lalu tersungkur menggelupur ditengah gelanggang itu, kerana dua liang sudah lukanya sekali terkena tikam oleh taji Si Biring dan sekali ditikam oleh tajinya sendiri.

Setelah Pak Kadok melihatkan ayam jalak sudah mati dan Si Biring itu menang maka ia pun lupalah akan hal ia telah bertukar dengan baginda tadi. Wah apatah lagi ia pun tiadalah sedarkan dirinya seraya bertepuk tangan dan bersorak serta melompat-lompat lalu menyerukan tuah ayamya itu. Maka oleh tersangat bertepuk dan melompat itu, habislah pecah bercarik-carik seluar dan baju kertasnya itu, bercabiran berterbangan oleh angin berkeping-keping kesana kemari bercampang-camping. Maka Pak Kadok pun tinggallah berdiri ditengah khalayak yang banyak itu dengan bertelanjang bogel sahaja.

Hatta demi dilihat oleh baginda dengan sekalian orang besar-besar dan rakyat, tentera hina dina sekalian akan hal Pak Kadok ini, semuanya tertawa serta bertepuk tangan dengan tempek soraknya kesukaan melihat temasya Pak Kadok itu. Demikian juga baginda pun tertawa bersama-sama.

Maka ada pun akan Pak Kadok, demi ia melihat sekalian mereka itu habis tertawa, ia pun tercengang pula kerana pada sangkanya mereka itu menumpang kesukaan dirinya itu.

Kemudian apabila ia menoleh kepada tubuhnya, barulah diketahuinya akan dirinya bertelanjang bulat itu. Aduhai! Malunya yang amat sangat lalu ia berkerja lari dengan bersungguh-sungguh hati, lansung pulang ke rumahnya. Maka baginda pun berseru dengan nyaring suaranya. Inilah malang Pak Kadok, ayamnya menang, kampung tergadai.

Maka baginda dengan sekalian yang ada di dalam medan sabung itu pun kembalilah masing-masing kerumahnya.

Ada pun akan Pak Kadok lari itu tiadalah ia memandang lagi kekiri kekanan. Serta ia sampai kerumahnya seraya terpandang oleh Mak Siti, maka terpanjatlah orang tua itu seraya berkata, Apa kena awak, Pak Kadok seperti orang gila ini?

Maka oleh Pak Kadok di kabarkannya ialah daripada awal hingga keakhirnya. Serta didengar sahaja oleh isterinya akan hal suaminya itu, ia pun menagislah kerana mengenangkan untungnya yang malang itu dengan berbagai-bagai sungut leternya akan Pak Kadok oleh kebodohannya itu. Maka Pak Kadok pun diamlah terkosel-kosel, tiada berani menjawab akan isterinya lalu ia pergi membuat kerjanya sehari-hari itu juga.

Sekali peristiwa Pak Kadok dijemput oleh orang makan kenduri. Mula-mula datang orang yang dihilir sungai tempatnya tinggal itu mempersilakan Pak Kadok kerumahnya pada esok hari, waktu zohor iaitu makanannya seekor kerbau. Maka katanya Baiklah.

Setelah mereka itu sudah kembali, ada seketika datang pula orang dari hulu sungai itu menjemput Pak Kadok kerumahnya pada esok hari juga tatkala tengah hari muda, iaitu jamuannya memotong lembu dua ekor pula. Itu pun disanggupnya juga.

Telah hari malam, Pak Kadok pun tidurlah kedua laki isteri. Ada pun adapt pak Kadok telah lazim padanya setiap pagi memakan nasi dingin yang telah direndam oleh isterinya pada malam itu. Apabila sudah makan nasi yang tersebut itu, barulah ia pergi barang kemana-mana membuat kerjanya.

Hatta setelah keesokan harinya, pagi-pagi pak Kadok pun bangunlah bersiap memakai, lalu turun memikul pengayuh berjalan menuju kepangkalan. Serta dilihat oleh isterinya ia pun menyeru akan suaminya katanya, Hai Pak Siti, tidakkah hendak makan nasi rendam ini lagi? Sementangkan nak makan lembu dan kerbau nasi ini ditinggalkan sahaja.

Maka sahut Pak Kadok, Tak usahlah, curahkan ketanah biar dimakan oleh ayam kita.

Maka oleh isterinya dengan sebenar nasi itu dibuangnya ketanah, dan Pak Kadok pun turun keperahu lalu berkayuh.

Ada pun pada masa itu air sungai sedang surut terlalu amat derasnya. Maka Pak Kadok berfikir di dalam hatinya, kemana baik aku pergi. Jika ke hilir tiada penat dan teruk aku berkayuh, hanya menurutkan ayir dihilir sahaja, tetapi kerbau seekor kemanakah padanya. Kalau begitu baiklah aku mudek juga.

Ia pun lalu berkayuh mudek menongkah air surut itu dengan terbengkil. Apabila penat dia berhenti sambil berfikir pula, dan perahunya hanyut balik kehilir setanjung dua tanjung jauhnya berkayuh pula. Demikianlah hal Pak Kadok, kayuh-kayuh berhenti dengan berfikir juga.

Beberapa lamanya air pun tenang surut. Hampir akan pasang baharulah Pak Kadok sampai kerumah jemputan itu, tetapi apalah gunanya. Sia-sia sahajalah penat jerehnya itu kerana matahari pun telah zuhur, jamuan itu pulang ke kampung masing-masing.

Maka apabila terlihat oleh tuan rumah akan Pak Kadok datang itu, ia pun berkata, Amboi kasihannya di hati saya oleh melihatkan penat sahaja Pak Kadok datang, suatu pun tidak ada lagi, yang ada semuanya telah habis. Malang sungguhlah Pak Kadok ini.

Telah didengar oleh Pak Kadok, maka ujarnya, sudahlah apa boleh buat. Sahajakan nasib saya.

Maka ia pun berkayuhlah hilir pula, hasratnya hendak mendapatkan rumah yang memotongkan kerbau itu pula, tetapi air sudah pasang deras. Maka Pak Kadok pun berkayuhlah bersungguh-sungguh hatinya menongkah air pasang itu, terbengkil-bengkil di tengah panas terik dengan lapar dahaganya. Tetapi kerana bebalnya itu tiadalah ia mahu singgah kerumahnya langsung sahaja ia kehilir, hendak segera menerpa kerbau yang lagi tinggal itu. Sehingga air pasang hampir akan surut, barulah Pak Kadok sampai kesana pada waktu asar rendah dan sekalian orang jemputan pun sedang hendak turun berkayuh pulang kerana sudah selesai jamuan itu. Maka apabila dilihat oleh Pak Kadok akan hal itu ia pun tiadalah hendak singgah lagi kerumah orang kenduri itu, lalu ia memaling haluan perahunya, langsung berkayuh mudek dengan rungutnya seperti baung dipukul bunyinya, kerana terlalu amat penatnya terpaja-paja ke hulu kehilir di tengah panas terik itu, perut pun sudah kebuluran dan mata Pak Kadok naik berbinar-binar, tambahan pula mudek itu pun menongkah juga. Maka pada waktu senja baharulah ia sampai kepangkalannya seraya menambat perahu dan naik ke rumah.

Shahadan, apabila dilihat oleh isterinya akan muka suaminya masam dan diam tiada berkata-kata, maka ia pun menyeru akan Pak Kadok, katanya apakah agak sebabnya orang pergi memakan lembu dan kerbau ini masam sahaja? Apa lagi yang kekurangan? Perut sudah kenyang makan daging.

Maka berbagai-bagai bunyi ratap Pak Kadok. Kemudian ia pun naiklah metanya, serta mengambil kayu api dan berkata, kenyang memakan kepala bapa engkau. Lalu ia memalu kepala isterinya. Dengan takdir Allah, sungguh pun sekali pukul sahaja, isteri Pak Kadok pun rebah lalu mati. Setelah dilihat oleh Pak Kadok isterinya sudah mati, ia pun merebahkan dirinya disisi isterinya itu lalu menangis mengolek-golekkan dirinya seraya berkata, aduhai malang nasibku ini, sudahlah penat berkayuh kehulu kehilir, mana kebuluran, sampai kerumah isteriku pula mati oleh perbuatanku juga.

Maka berbagai-bagailah bunyi ratap Pak Kadok. Kemudian ia pun menjemput segala pegawai akan menanamkan isterinya itu.

Setelah selesai daripada pekerjaan itu, maka Pak Kadok pun berniat hendak pindah dari rumahnya, bertandang duduk barang kemana-mana rumah yang lain, asalkan boleh ia meninggalkan kampung halamannya itu sudahlah, kerana fikirannya dari sebab ia tinggal di rumah dan kampungnya itulah, maka ia beroleh kemalangan yang begitu sialnya. Setelah tetaplah fikirannya yang demikian, maka Pak Kadok pun mengemaskan sekalian harta bendanya lalu diangkatnya turun keperahu. Serta bersedia ia pun melangkah dengan tauhid hatinya meninggalkan kampung halaman dengan rumah tangganya, akan berpindah ke kuala sungai itu menumpang duduk di rumah seorang handainya disana.

Arakian, Pak Kadok pun membabarkan layarnya seraya menujukan haluan perahunya ke kuala. Tetapi kasihan. Percumalah penat jereh Pak Kadok membentang layar dan mengemudikan perahunya itu, dari kerana sungguh pun pada masa ia menarik layar tadi angin paksa sedang kencang bagus, tetapi serta layarnya sudah sedia, angin pun mati seperti direnti-rentikan oleh yang hasad akan Pak Kadok lakunya. Maka perahu Pak Kadok pun hanyutlah terkatong-katong kehulu kehilir, ketengah dan ketepi menantikan angin. Beberapa lamanya dengan hal yang demikian, hari pun hampirlah akan petang, tubuh Pak Kadok terlalu amat letih dan lesunya. Lama kelamaan datang bebal hatinya serta merampas lalu ia menurunkan layer dan melabuh sauhnya seraya membentangkan kajang berbaring-baring melepaskan jerehnya.

Maka dengan kudrat Allah yang maha kaya menunjukkan kemalangan nasib Pak Kadok, angin paksa pun turunlah berpuput dengan ugahari kencangnya seolah-olah khianatkan Pak Kadok lakunya. Tetapi sia-sialah sahaja puputan bayu yang sedemikian itu moleknya hingga menjadi paksa yang maha baik dengan sebab kemalasan menjadi kemalangan bagi diri Pak Kadok, hingga ditaharkan perahunya ulang-aling di palu oleh ombak dengan gelombang ditengah sungai itu, seraya berkata Cheh! Angin bedebah ini sahajakan ia hendak menunjukkan makarnya kepada aku. Sedanglah sudah sehari suntuk aku hanyut, tak mahu turun, agaknya oleh tegar hatiku. Biarlah tak usah aku belayar, asalkan puas rasa hati ku. Jangan aku menurutkan kehendak engkau.

Kemudian ia pun tidurlah dengan terlalu amat lenanya kerana lelah dan kelaparan. Hatta setelah keesokan harinya, pagi-pagi Pak Kadok pun bangunlah membongkar sauhnya seraya berkayuh perlahan-lahan seharian itu, hingga petang barulah ia sampai kerumah sahabatnya itu, seraya mengangkat sekalian barang-barangnya naik kesitu. Maka tinggallah Pak Kadok menumpang di rumah handainya itu selama-lamanya dengan tiada sekali-kali ingatannya hendak kembali kekampung halamannya dari sebab bodohnya.

Maka dari kerana kemalangan diri Pak Kadok itu sentiasa di perbuat orang akan bidalan oleh sekalian mereka pada zaman sekarang dengan seloka, demikianlah bunyinya:

Aduhai malang Pak Kadok!
Ayamnya menang kampung tergadai
Ada nasi di curahkan
Awak pulang kebuluran
Mudek menongkah surut
Hilir menongkah pasang
Ada isteri di bunuh
Nyaris mati oleh tak makan
Masa belayar kematian angin
Sudah di labuh bayu berpuput
Ada rumah bertandang duduk.

Biawak

Ini ialah biawak

Entry kali ini aku buat khas untuk sorang awek namanya rhea...
konon-konon nama glemer Rhea D'Scarlet..hehehe..
memandangkan salah satu dari cabang hobi rhea nie menternak biawak...
jadi apakata kita wikipedia dulu 'apa itu biawak?'

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas


Biawak adalah sebangsa reptil yang masuk ke dalam golongan kadal besar, suku biawak-biawakan (Varanidae). Biawak dalam bahasa lain disebut sebagai bayawak (Sunda), menyawak atau nyambik (Jawa), berekai (Madura), dan monitor lizard atau goanna (Inggris).

Biawak banyak macamnya. Yang terbesar dan terkenal ialah biawak komodo (Varanus komodoensis), yang panjangnya dapat melebihi 3 m. Biawak ini, karena besarnya, dapat memburu rusa, babi hutan dan anak kerbau. Bahkan ada kasus-kasus di mana biawak komodo menyerang manusia, meskipun jarang. Biawak ini hanya menyebar terbatas di beberapa pulau kecil di Nusa Tenggara, seperti di p. Komodo, p. Padar, p. Rinca dan di ujung barat p. Flores.

Biawak yang kerap ditemui di desa-desa dan perkotaan di Indonesia barat kebanyakan adalah biawak air dari jenis Varanus salvator. Panjang tubuhnya (moncong hingga ujung ekor) umumnya hanya sekitar 1 m lebih sedikit, meskipun ada pula yang dapat mencapai 2,5 m.


Habitat dan Makanan

Biawak umumnya menghuni tepi-tepi sungai atau saluran air, tepian danau, pantai, dan rawa-rawa termasuk rawa bakau. Di perkotaan, biawak kerap pula ditemukan hidup di gorong-gorong saluran air yang bermuara ke sungai.

Biawak memangsa aneka serangga, ketam atau yuyu, berbagai jenis kodok, ikan, kadal, burung, serta mamalia kecil seperti tikus dan cerurut. Biawak pandai memanjat pohon. Di hutan bakau, biawak kerap mencuri telur atau memangsa anak burung. Biawak juga memakan bangkai, telur kura-kura, penyu atau buaya.

Kehidupan Biawak

Biawak berkembang biak dengan bertelur. Sebelum mengawini betinanya, biawak jantan biasanya berkelahi lebih dulu untuk memperlihatkan penguasaannya. Pertarungan biawak ini unik dan menarik, karena dilakukan sambil ‘berdiri’. Kedua biawak itu lalu saling pukul atau saling tolak sambil berdiri pada kaki belakangnya, sehingga tampak seperti menari bersama.

Telur-telur biawak disimpan di pasir atau lumpur di tepian sungai, bercampur dengan daun-daun busuk dan ranting. Panas dari sinar matahari dan proses pembusukan serasah akan menghangatkan telur, sehingga menetas.

Biawak dan Manusia


Biawak telah ratusan bahkan ribuan tahun diburu manusia. Orang terutama memanfaatkan kulitnya sebagai bahan perhiasan, dan dagingnya sebagai bahan makanan atau untuk obat. Pada waktu kini, perdagangan kulit biawak telah menghidupi beribu-ribu orang, mulai dari penangkap biawak di desa-desa, pengumpul, pengolah, eksportir, hingga industri kulit. Tidak kurang dari satu juta potong kulit biawak air dikumpulkan setiap tahunnya dari berbagai bagian dunia (Shine et al. 1996, Biological Conservation 77 : 125-134).

Biawak ditangkap orang dengan cara dijerat atau dikail. Jerat atau kail itu dipasang di tempat yang sering didatangi biawak. Seperti umumnya daging kadal, daging biawak juga dipercaya sebagai ubat sakit kulit.

joa : OOo...camtu.. baru aku tau...

Jenis-jenis Biawak

Suku Varanidae terdiri atas dua kelompok yang sedikit berbeda, yalah dari marga Varanus yang besar (lebih dari 35 spesies di seluruh dunia), dan marga Lanthanotus yang sejauh ini berisi spesies tunggal L. borneensis dari Kalimantan. Marga yang kedua itu merupakan biawak yang bertubuh kecil (lk. 30 cm) dan tanpa lubang telinga.

Biawak ([[bahasa Inggeris: Monitor lizard) merupakan haiwan reptilia yang berdarah sejuk dan membiak secara bertelur.

Terdapat beberapa jenis biawak, antaranya adalah:-

* Dhab
* Biawak air
* Biawak Kudung
* Biawak Serunai
* Biawak Komodo

Biawak Air kut..Biawak Komodo

Ini buaya la bang...apsal masuk sini

Komodo, atau yang selengkapnya disebut biawak komodo (Varanus komodoensis), adalah spesies kadal terbesar di dunia yang hidup di pulau Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang, dan Gili Dasami di Nusa Tenggara. Komodo merupakan kadal terbesar di dunia, dengan rata-rata panjang 2-3 m, bobot mencapai 70 Kg. Biawak komodo merupakan spesies yang rentan terhadap kepunahan, Sekitar 4.000-5.000 ekor komodo diperkirakan masih hidup di alam bebas. Karena populasinya yang sangat terbatas dan diperkirakan hanya sejumlah 350 ekor komodo betina saja yang masih produktif dan bisa berkembang biak. Berawal dari ancaman kepunahan ini pemerintah mendirikan Taman Nasional Komodo guna mencegah satwa komodo dari kepunahan.

Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Kordata
Subfilum: Vertebrat
Kelas: Sauropsida
Order: Squamata
Famili: Varanidae
Genus: Varanus

Bagaimanapun berdasarkan artikel lain yang dijumpai, biawak hidup tidak merujuk kepada golongan binatang ini. Ini berdasarkan kepada perumpaan Melayu... bagai mendukung biawak hidup atau lidah biawak

Bagai mendukung biawak hidup


“Memikul biawak hidup” adalah satu peribahasa Melayu hasil pengalaman terkumpul nenek moyang kita. Kata-kata hikmat ini adalah ilmu warisan yang disusun dalam lenggok bahasa yang indah, ditinggalkan untuk menjadi pengajaran dan pendidikan turun-temurun.

Peribahasa ini timbul hasil pengalaman dan pemerhatian dalam konteks budaya Melayu. Pasti pernah ada manusia Melayu yang memikul seekor biawak hidup. Semasa memikul biawak itu, manusia Melayu ini mungkin telah dicakar, digigit atau dikencing oleh sang haiwan itu.

Cerita-cerita lisan rakyat Melayu kuno banyak berkisar dengan kisah, tauladan dan metafora binatang. Biawak dalam mitos dan budaya Melayu bukanlah satu binatang yang disukai; tidak seperti kancil yang dianggap bijak bistari.

Biawak juga digunakan dalam satu lagi perumpamaan Melayu: Seperti lidah biawak. Perumpamaan ini juga muncul hasil pengamatan mereka apabila melihat lidah biawak yang bercabang.

Lidah biawak diertikan kepada seseorang yang cakapnya berdolak-dalik dan tidak boleh dipercayai. Malah budaya Melayu begitu allergic (alah) sekali terhadap biawak - hingga dianggap sial dan perlu dibatalkan perjalanan seseorang jika dilintasi oleh seekor biawak.



Agak panjang artikel pasal biawak nie... diharap artikel akan memberi sedikit ilmu kepada anda perihal biawak. tak banyak gambar biawak yang aku jumpa. ada satu kuiz yang mungkin boleh dikongsi bersama dari tuttionplaza..

rujukan



satu lagi bakat baru keluaran Algeria...
next zidane..
kelab mane la yg bakal amik budak nie

Aku Penat

Cuti yang tak seberapa cuti aku penuhi dengan main game kat JL.. Hasilnya aku berjaya hancurkan satu kejuaraan milik cakcibur.. Game snake tu dari tahun lepas lagi aku cuba tanpa putus asa.. tahun 2009 baru aku berjaya. Aku mensasarkan lagi 2,3 yang dah lama rekodnya untuk aku cuba pecahkan.

Beberapa kelemahan aku yang dapat aku nikmati menerusi game ini... Aku selalu gagal dalam game yang menggunakan mouse. Penyelesaian yg aku akan cuba bagi masalah aku ini..
aku akan cuba menukar mouse aku kepada 1000dpi. yg kadar harganya tinggi sedikit dari apa yg aku guna sekarang. Antara lain yg memberi aku kegagalan ialah aku cepat panik bila rekod dah nak pecah. Faktor lain yg aku tak dapat atasi ialah HP sering berbunyi time syok layan game
dan ketiadaan button pause dlm game yg menutup ruang aku untuk emergency ke toilet.

Setakat ini aku baru menjuarai 2 games. Memandangkan yg lain dah kena rampas. Walaupun aku juara.. namun tak de satu piala pun diberikan pada aku. Mungkin aku diboikot kut...

Kebaikan bermain games ini juga telah memberikan aku ruang untuk muncul sebagai orang ketiga terkaya di JL walaupun gap perbezaan antara no2 dan no3 agak jauh. Dengan esok yg bakal mengakhiri cuti aku, aku nak berehat.
Aku penat bermain games...

Sekian, terima kasih.

Palestine Pictures, Images and PhotosDonasi Palestina Pictures, Images and Photospalestine Pictures, Images and Photos


Bumi Gaza bergegar lagi. Banyak nyawa terkorban. Keadaan fizikal Gaza hancur. Palestin terus diserang dan diserang. Orang awam, kanak-kanak, kaum wanita dan warga tua turut menjadi mangsa kekejaman Israeli. Kita yang melihat gambar atau membaca laporan kekejaman Israel mengeletar dan bergenang airmata. Bangsa Palestin cuba dilenyapkan oleh askar Israeli dari muka bumi ini.

save palestine Pictures, Images and PhotosPalestine Children Pictures, Images and Photos

Palestine Warrior Pictures, Images and Photos

Walaupun ditekan dengan sekatan ekonomi, dengan peperangan yang bermula sejak berpuluh tahun dulu tanpa ada ciri-ciri kesudahan, bangsa Palestin masih setia di bumi Palestin.. Anak-anak Palestin yang mempunyai keberanian yang amat luar biasa. Keberanian yang dianggap gila dengan hanya menggenggam anak batu sambil berdiri di hadapan tentera Israel bagi melawan rejim zionis itu.

Bagaimana sekiranya bangsa kita yang berada ditempat mereka. Adakah kita secekal, setabah, segigih, sekukuh dan seberani mereka? Adakah anak-anak kita yang leka dengan hiburan sehebat anak-anak Palestin?Bolehkah kita berjuang tanpa senjata? Atau kita dah menyerah kalah sebelum berjuang dan menjadi tali barut Israel?

Walaupun kita tidak sehebat bangsa Palestin, namun masih ada jalan untuk kita sama-sama berjuang bersama saudara kita di Palestin. Bantulah mereka dengan sumbangan dan jauhilah musuh mereka dengan memboikot produk musuh mereka.

Free Palestine Pictures, Images and Photos

Football Manager

Photobucket

Football Manager. Game yang paling banyak telan masa aku. haha... Aku start main game version tahun 1999-2000 pertengahan tahun 2000. Itu pun patutnya dah tukar musim 2000-2001. Mula-mula sebelum berjinak dengan game nie aku asyik duk tengok kawan aku main. Memang khusyuk betul dia mengadap PC. Yang aku pelik time tu dia duk main click jer. Tak de control game macam FIFA1999 yang aku slalu main. Akhirnya aku tanyalah dia.. bila nak lawan? Kawan aku gelak. Dia cakap dah lawan la. Dah dapat 2 piala. Bila main? Pelik betul aku... Setelah kawan aku bagitau detail.. Aku anggapkan game tu sebagai game orang tua. Hahaha...

Satu hari aku try main. Susah giler.. dah la tak leh restart, cheat pun takde. geram jugak. Aku try jugak main sampai la aku pun ketagih. Memang ketagih rupanya main game orang tua nie. Aku kena gelak balik lepas tu. Satu sifat aku kalau main game, aku tak suka bersusah payah. Mesti aku cari gak cheats. Tapi punye la frust tak jumpa. Aku cuba edit sendiri sampai jahanam file saved. Satu trick yg ada hanya boleh beli player secara percuma. Hingga versi 2004-2005 kalu tak silap aku baru ada dia punya editor. Boleh edit club, player, staff atau stadium di awal nak start game. Lepas main dah tak leh edit lagi dah.

Tiap-tiap tahun awal musim aku cari game ni. Selalunya dalam bulan September keluar versi baru. Pasal La Liga end transfer windows pada 1 Ogos. Bila dah start kerja aku dah kurang main game ni. Masa zaman student dulu, aku sanggup tak tidur malam, tak off PC pasal layan game nie.2, 3 tahun nie aku dah kurang dah main Football Manager nie.. Tapi aku still ada softcopy Football Manager. Versi yang tahun lepas, seingat aku.. aku hanya sempat main dalam 2 bulan jer. Pasal requirement PC aku dengan Football Manager ni dah tak mantap. Slow giler... Jadi aku start berhenti dan terus melupakan game nie.

Cuma pada awal tahun 2009 nie. Sewaktu aku download Heroes.. aku terpandang nama Football Manager 2009. Aku pun download. Lepas seminggu aku perasan dah siap download. So aku pun install la masuk dalam laptop aku. Aku try main tanpa edit. Untuk versi nie aku tengok terlalu banyak perubahan. Siap ada 3D player lagi. dah sebijik macam game FIFA. Aku start manage team favourite aku, Manchester United. Melekakan apatah lagi bila aku dapat beberapa indicator editors. Jadi dalam dua minggu nie, aku lebih banyak stuck dengan Football Manager 2009. Banyak kerja aku yang sangkut. Harap aku tak ketagih lagi.

Please Vote

Dari email..


salam...

sila sebarkan seantero dunia n

sila vote...di http://www.israel-vs-palestine.com/gz/

s**l tol 100lebih org mesia yg sokong israel...sesungguhnya mereka juga tergolong di dalam kaum yg dilaknat Allah....

Amin…

Seorang pengarah yang berjaya jatuh di kamar mandi dan akhirnya stroke. Sudah 7 malam dirawat di RS di ruang ICU. Di saat orang-orang terlelap dalam mimpi malam, dalam dunia roh seorang malaikat menghampiri si pengarah yang terbaring tak berdaya.

Malaikat memulakan pembicaraan, Kalau dalam waktu 24 jam ada 50 orang berdoa buat kesembuhanmu, maka kau akan hidup. Dan sebaliknya jika dalam 24 jam jumlah yang aku tetapkan belum terpenuhi, itu berertinya kau akan meninggal dunia!

Kalau hanya mencari 50 orang, itu sangat mudah.'kata si pengarah ini dengan yakinnya.
Setelah itu Malaikat pun pergi dan berjanji akan datang 1 jam sebelum batas waktu yang sudah disepakati.

Tepat pukul 23:00, Malaikat kembali mengunjunginya; dengan bangganya si pengarah bertanya, Apakah esok pagi aku sudah pulih? Pastilah banyak yang berdoa buat aku, jumlah pekerja aku punya lebih dari 1000 orang, jadi kalau hanya mencari 50 orang yang berdoa pasti bukan perkara susah.

Dengan lembut si Malaikat berkata, Anakku, aku sudah berkeliling mencari suara hati yang berdoa buatmu tapi sampai saat ini baru 3 orang yang berdoa buatmu, sementara waktumu tinggal 60 minit lagi. Rasanya mustahil kalau dalam waktu dekat ini ada 50 orang yang berdoa buat kesembuhanmu.

Tanpa menunggu reaksi dari si pengarah, si malaikat menunjukkan layar besarberupa TV siapa 3 orang yang berdoa buat kesembuhannya. Di layar itu terlihat wajah duka dari sang isteri, di sebelahnya ada 2 orang anak kecil, putera puterinya yang berdoa dengan khusuk dan nampak ada titisan air mata di pipi mereka.

Kata Malaikat, Aku akan memberitahukanmu, kenapa Tuhan rindu memberikanmu kesempatan kedua? Itu kerana doa isterimu yang tidak putus-putus berharap akan kesembuhanmu.

Kembali terlihat dimana si isteri sedang berdoa jam 2:00 subuh, Tuhan, aku tahu kalau selama hidupnya suamiku bukanlah suami atau ayah yang baik! Aku tahu dia sudah mengkhianati pernikahan kami, aku tahu dia tidak jujur dalam kerjanya, dan kalaupun dia memberikan sumbangan, itu hanya untuk popularity dan menaikkan namanya saja untuk menutupi perbuatannya yang tidak benar dihadapanMu. Tapi Tuhan, tolong pandang anak-anak yang telah Engkau berikan pada kami, mereka masih memerlukan seorang ayah. Hambamu ini tidak mampu membesarkan mereka seorang diri.

Dan setelah itu isterinya berhenti berkata-kata tapi air matanya semakin deras mengalir di pipinya yang kelihatan cengkung karena kurang rehat.

Melihat peristiwa itu, tampa terasa, air mata mengalir di pipi pengarah ini. Timbul penyesalan bahwa selama ini bahawa dia bukanlah suami yang baik. Dan bukan ayah yang menjadi contoh bagi anak-anaknya. Malam ini dia baru menyadari betapa besar cinta isteri dan anak-anak padanya.

Waktu terus berlalu, waktu yang dia miliki hanya 10 minit lagi, melihat waktu yang makin sempit semakin menangislah si pengarah ini,penyesalan yang luar biasa. Tapi waktunya sudah terlambat ! Tidak mungkin dalam waktu 10 minit ada yang berdoa 47 orang!

Dengan sedihnya dia bertanya, Apakah diantara pekerjaku, kaum kerabatku, teman kerja ku, teman organisasiku tidak ada yang berdoa buatku?

Jawab si Malaikat, Ada beberapa yang berdoa buatmu.Tapi mereka tidak ikhlas. Bahkan ada yang mensyukuri penyakit yang kau derita saat ini. Itu semua karena selama ini kamu mementingkan diri, sombong, mengainaya pekerja, kejam, ego dan bukanlah pihak atasan yang baik. Bahkan kau sanggup memecat pekerja yang tidak bersalah dan yang tidak setimpal dengan kesalahannya. . Si pengarah tertunduk lemah, dan pasrah kalau malam ini adalah malam yang terakhir buat dia. Tapi dia minta waktu sesaat untuk melihat anak dan si isteri yang setia menjaganya sepanjang malam.

Air matanya tambah deras, ketika melihat anaknya yang sulung tertidur di kerusi hospital dan si isteri yang kelihatan lelah juga tertidur di kerusi sambil memangku si bongsu.

Ketika waktu menunjukkan pukul 24:00, tiba-tiba si Malaikat berkata, Anakku, Tuhan melihat air matamu dan penyesalanmu! ! Kau tidak jadi meninggal,karena ada 47 orang yang berdoa buatmu tepat jam 24:00.

Dengan hairan dan tidak percaya, si pengarah bertanya siapakah yang 47 orang itu. Sambil tersenyum si Malaikat menunjukkan suatu tempat yang pernah dia kunjungi bulan lalu.

Bukankah itu Pusat Asuhan Anak Yatim? kata si pengarah perlahan. Benar anakku, kau pernah memberi bantuan bagi mereka beberapa bulan yang lalu, walau aku tahu tujuanmu saat itu hanya untuk mencari populariti saja dan untuk menarik perhatian kerajaan dan pelawat luar negeri.

Pagi tadi , salah seorang anak pusat asuhan tersebut membaca di surat khabar bahawa seorang pengarah terkena stroke dan sudah 7 hari di ICU. Setelah melihat gambar di surat khabar dan yakin kalau orang yang sedang koma adalah kamu, orang yang pernah menolong mereka dan akhirnya anak-anak yatim pusat asuhan sepakat berdoa buat kesembuhanmu.

Doa sangat besar kuasanya. Kita malas. Tidak ada waktu. Beban untuk berdoa bagi orang lain. Ketika kita mengingat seorang sahabat lama/keluarga, kita fikir itu hanya kebetulan saja padahal seharusnya kita berdoa bagi dia. Mungkin saja pada saat kita mengingatnya dia dalam keadaan memerlukan doa dari orang-orang yang mengasihi dia.

Disaat kita berdoa bagi orang lain, kita akan mendapatkan kekuatan baru dan kita boleh melihat kemuliaan Tuhan dari peristiwa yang terjadi. Hindarilah perbuatan menyakiti orang lain... Sebaliknya perbanyaklah berdoa buat orang lain.

Kerana pahlawan sejati, bukan dilihat dari kekuatan fizikal dan hartanya,tapi dari kekuatan hatinya. Katakan ini dengan perlahan, 'Ya TUHAN saya mencintai-MU dan memerlukan- MU, datang dan terangilah hati kami sekarang...! !!'

Code Warna

Dah lama aku cari code warna nie...
akhirnya jumpa jugak kat satu wordpress blog tu..
terima kasih pada tuan blog kerana menyenangkan kerja ku..


KOD HTML - XHTML - XML - CSS

No. Warna

Kod Warna

Ton Warna

Black

#000000

Grey0

#150517

Grey18

#250517

Grey21

#2B1B17

Grey23

#302217

Grey24

#302226

Grey25

#342826

Grey26

#34282C

Grey27

#382D2C

Grey28

#3b3131

Grey29

#3E3535

Grey30

#413839

Grey31

#41383C

Grey32

#463E3F

Grey34

#4A4344

Grey35

#4C4646

Grey36

#4E4848

Grey37

#504A4B

Grey38

#544E4F

Grey39

#565051

Grey40

#595454

Grey41

#5C5858

Grey42

#5F5A59

Grey43

#625D5D

Grey44

#646060

Grey45

#666362

Grey46

#696565

Grey47

#6D6968

Grey48

#6E6A6B

Grey49

#726E6D

Grey50

#747170

Grey

#736F6E

Slate Grey4

#616D7E

Slate Grey

#657383

Light Steel Blue4

#646D7E

Light Slate Grey

#6D7B8D

Cadet Blue4

#4C787E

Dark Slate Grey4

#4C7D7E

Thistle4

#806D7E

Medium Slate Blue

#5E5A80

Medium Purple4

#4E387E

Midnight Blue

#151B54

Dark Slate Blue

#2B3856

Dark Slate Grey

#25383C

Dim Grey

#463E41

Cornflower Blue

#151B8D

Royal Blue4

#15317E

Slate Blue4

#342D7E

Royal Blue

#2B60DE

Royal Blue1

#306EFF

Royal Blue2

#2B65EC

Royal Blue3

#2554C7

Deep Sky Blue

#3BB9FF

Deep Sky Blue2

#38ACEC

Slate Blue

#357EC7

Deep Sky Blue3

#3090C7

Deep Sky Blue4

#25587E

Dodger Blue

#1589FF

Dodger Blue2

#157DEC

Dodger Blue3

#1569C7

Dodger Blue4

#153E7E

Steel Blue4

#2B547E

Steel Blue

#4863A0

Slate Blue2

#6960EC

Violet

#8D38C9

Medium Purple3

#7A5DC7

Medium Purple

#8467D7

Medium Purple2

#9172EC

Medium Purple1

#9E7BFF

Light Steel Blue

#728FCE

Steel Blue3

#488AC7

Steel Blue2

#56A5EC

Steel Blue1

#5CB3FF

Sky Blue3

#659EC7

Sky Blue4

#41627E

Slate Blue

#737CA1

Slate Grey3

#98AFC7

Violet Red

#F6358A

Violet Red2

#E4317F

Deep Pink

#F52887

Deep Pink2

#E4287C

Deep Pink3

#C12267

Deep Pink4

#7D053F

Medium Violet Red

#CA226B

Violet Red3

#C12869

Firebrick

#800517

Violet Red4

#7D0541

Maroon4

#7D0552

Maroon

#810541

Maroon3

#C12283

Maroon2

#E3319D

Maroon1

#F535AA

Magenta

#FF00FF

Magenta1

#F433FF

Magenta2

#E238EC

Magenta3

#C031C7

Medium Orchid

#B048B5

Medium Orchid1

#D462FF

Medium Orchid2

#C45AEC

Medium Orchid3

#A74AC7

Medium Orchid4

#6A287E

Purple

#8E35EF

Purple1

#893BFF

Purple2

#7F38EC

Purple3

#6C2DC7

Purple4

#461B7E

Dark Orchid4

#571B7E

Dark Orchid

#7D1B7E

Dark Violet

#842DCE

Dark Orchid3

#8B31C7

Dark Orchid2

#A23BEC

Dark Orchid1

#B041FF

Plum4

#7E587E

Pale Violet Red

#D16587

Pale Violet Red1

#F778A1

Pale Violet Red2

#E56E94

Pale Violet Red3

#C25A7C

Pale Violet Red4

#7E354D

Plum

#B93B8F

Plum1

#F9B7FF

Plum2

#E6A9EC

Plum3

#C38EC7

Thistle

#D2B9D3

Thistle3

#C6AEC7

Lavendar Blush2

#EBDDE2

Lavendar Blush3

#C8BBBE

Thistle2

#E9CFEC

Thistle1

#FCDFFF

Lavendar

#E3E4FA

Lavendar Blush

#FDEEF4

Light Steel Blue1

#C6DEFF

Light Blue

#ADDFFF

Light Blue1

#BDEDFF

Light Cyan

#E0FFFF

Slate Grey1

#C2DFFF

Slate Grey2

#B4CFEC

Light Steel Blue2

#B7CEEC

Turquoise1

#52F3FF

Cyan

#00FFFF

Cyan1

#57FEFF

Cyan2

#50EBEC

Turquoise2

#4EE2EC

Medium Turquoise

#48CCCD

Turquoise

#43C6DB

Dark Slate Grey1

#9AFEFF

Dark Slate Grey2

#8EEBEC

Dark Slate Grey3

#78C7C7

Cyan3

#46C7C7

Turquoise3

#43BFC7

Cadet Blue3

#77BFC7

Pale Turquoise3

#92C7C7

Light Blue2

#AFDCEC

Dark Turquoise

#3B9C9C

Cyan4

#307D7E

Light Sea Green

#3EA99F

Light Sky Blue

#82CAFA

Light Sky Blue2

#A0CFEC

Light Sky Blue3

#87AFC7

Sky Blue

#82CAFF

Sky Blue2

#B0E2FF

Light Sky Blue4

#566D7E

Sky Blue

#6698FF

Light Slate Blue

#736AFF

Light Cyan2

#CFECEC

Light Cyan3

#AFC7C7

Light Cyan4

#717D7D

Light Blue3

#95B9C7

Light Blue4

#5E767E

Pale Turquoise4

#5E7D7E

Dark Sea Green4

#617C58

Medium Aquamarine

#348781

Medium Sea Green

#306754

Sea Green

#4E8975

Dark Green

#254117

Sea Green4

#387C44

Forest Green

#4E9258

Medium Forest Green

#347235

Spring Green4

#347C2C

Dark Olive Green4

#667C26

Chartreuse4

#437C17

Green4

#347C17

Medium Spring Green

#348017

Spring Green

#4AA02C

Lime Green

#41A317

Spring Green

#4AA02C

Dark Sea Green

#8BB381

Dark Sea Green3

#99C68E

Green3

#4CC417

Chartreuse3

#6CC417

Yellow Green

#52D017

Spring Green3

#4CC552

Sea Green3

#54C571

Spring Green2

#57E964

Spring Green1

#5EFB6E

Sea Green2

#64E986

Sea Green1

#6AFB92

Dark Sea Green2

#B5EAAA

Dark Sea Green1

#C3FDB8

Green

#00FF00

Lawn Green

#87F717

Green1

#5FFB17

Green2

#59E817

Chartreuse2

#7FE817

Chartreuse

#8AFB17

Green Yellow

#B1FB17

Dark Olive Green1

#CCFB5D

Dark Olive Green2

#BCE954

Dark Olive Green3

#A0C544

Yellow

#FFFF00

Yellow1

#FFFC17

Khaki1

#FFF380

Khaki2

#EDE275

Goldenrod

#EDDA74

Gold2

#EAC117

Gold1

#FDD017

Goldenrod1

#FBB917

Goldenrod2

#E9AB17

Gold

#D4A017

Gold3

#C7A317

Goldenrod3

#C68E17

Dark Goldenrod

#AF7817

Khaki

#ADA96E

Khaki3

#C9BE62

Khaki4

#827839

Dark Goldenrod1

#FBB117

Dark Goldenrod2

#E8A317

Dark Goldenrod3

#C58917

Sienna1

#F87431

Sienna2

#E66C2C

Dark Orange

#F88017

Dark Orange1

#F87217

Dark Orange2

#E56717

Dark Orange3

#C35617

Sienna3

#C35817

Sienna

#8A4117

Sienna4

#7E3517

Indian Red4

#7E2217

Dark Orange3

#7E3117

Salmon4

#7E3817

Dark Goldenrod4

#7F5217

Gold4

#806517

Goldenrod4

#805817

Light Salmon4

#7F462C

Chocolate

#C85A17

Coral3

#C34A2C

Coral2

#E55B3C

Coral

#F76541

Dark Salmon

#E18B6B

Salmon1

#F88158

Salmon2

#E67451

Salmon3

#C36241

Light Salmon3

#C47451

Light Salmon2

#E78A61

Light Salmon

#F9966B

Sandy Brown

#EE9A4D

Hot Pink

#F660AB

Hot Pink1

#F665AB

Hot Pink2

#E45E9D

Hot Pink3

#C25283

Hot Pink4

#7D2252

Light Coral

#E77471

Indian Red1

#F75D59

Indian Red2

#E55451

Indian Red3

#C24641

Red

#FF0000

Red1

#F62217

Red2

#E41B17

Firebrick1

#F62817

Firebrick2

#E42217

Firebrick3

#C11B17

Pink

#FAAFBE

Rosy Brown1

#FBBBB9

Rosy Brown2

#E8ADAA

Pink2

#E7A1B0

Light Pink

#FAAFBA

Light Pink1

#F9A7B0

Light Pink2

#E799A3

Pink3

#C48793

Rosy Brown3

#C5908E

Rosy Brown

#B38481

Light Pink3

#C48189

Rosy Brown4

#7F5A58

Light Pink4

#7F4E52

Pink4

#7F525D

Lavendar Blush4

#817679

Light Goldenrod4

#817339

Lemon Chiffon4

#827B60

Lemon Chiffon3

#C9C299

Light Goldenrod3

#C8B560

Light Golden2

#ECD672

Light Goldenrod

#ECD872

Light Goldenrod1

#FFE87C

Lemon Chiffon2

#ECE5B6

Lemon Chiffon

#FFF8C6

Light Goldenrod Yellow

#FAF8CC

;;