Search

Suburkan Sedekah

TANGAN yang memberi lebih mulia daripada tangan yang menerima. Sekecil mana sumbangan yang dihulurkan, ia cukup bermakna kepada si penerima yang hidup serba kekurangan, malah ‘buah tangan’ yang tidak seberapa itu mampu menerbitkan senyuman, walaupun cuma untuk seketika.

Islam sangat menggalakkan umatnya membantu mereka dalam kesempitan. Nas daripada al-Quran dan hadis Nabi s.a.w jelas menganjurkan umat Islam menghidupkan amalan sedekah, kerana banyak manfaatnya.

Sedekah adalah perkataan berasal daripada bahasa Arab, iaitu sadaqah yang turut diguna pakai dalam bahasa Malaysia. Maksud yang sama ialah menderma, membelanjakan wang atau memberikan sesuatu kepada pihak lain dengan hati yang ikhlas, tanpa mengharapkan sebarang imbalan.

“Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang daripada kamu sampai ajal kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan berkata: Wahai Tuhanku alangkah baiknya kalau engkau lambatkan kedatangan ajal matiku ke suatu masa yang sedikit saja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi orang yang soleh.” (al-Munafiquun: 10)

Sedekah umumnya terbahagi dua iaitu sedekah wajib (zakat) dan sedekah sunat. Ditekankan di sini ialah sedekah sunat dipandang ringan sesetengah pihak, tetapi sebenarnya ia memberikan manfaat yang besar, seperti dapat meringankan beban dan penderitaan si penerima, khususnya di kalangan orang fakir, miskin dan anak yatim.

Bagi pemberi sedekah, setidak-tidaknya dengan pemberian itu diharapkan dapat menebus dosanya dan memberikan ketenangan, malah yang lebih utama mendapat ganjaran berkali ganda di sisi Allah, seperti dijelaskan Allah pada ayat 261, surah al-Baqarah, bermaksud:

“Bandingan (pemberian) orang yang membelanjakan har tanya pada jalan Allah, sama seperti sebiji benih yang tumbuh mengeluarkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai itu pula me ngandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan me lipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya.” (al-Baqarah:261)

Amalan bersedekah daripada satu sudut menggambarkan sifat insani, kemurahan hati dan keluhuran budi seorang manusia.

Tidaklah dikatakan seseorang manusia itu kaya perike manusiaannya jika tiada di dalam jiwanya sikap prihatin dan kasihan belas kepada sesama manusia, yang menggerakkan hatinya untuk memberikan pertolongan sekadar kemam puannya.

Cuma disebabkan golongan fakir miskin tidak menzahirkan keperluannya, atas alasan segan, perasaan rendah diri dan ingin menjaga maruah, membuatkan sesetengah pihak me nyangka tiada pihak yang berada dalam kesempitan.

Malah, dengan kefahaman samar sesetengah pihak yang kerap membuat tafsiran dan andaian sendiri terhadap takrif fakir serta miskin, ia sedikit sebanyak menjejaskan amalan bersedekah, kerana apabila disangka tidak ada yang layak untuk menerima sumbangan, tiadalah amalan sedekah.

Ini belum lagi termasuk sifat keakuan individu tertentu yang mendakwa harta diperolehnya adalah miliknya seorang, kerana beralasan dia yang bersusah payah bekerja siang dan malam. Tetapi hakikatnya, harta terbabit adalah kurniaan daripada yang Maha Kaya melaluinya dan ia berupa pinjaman untuk dikongsi sebagai bekal di dunia.

Jika menurut penjelasan Imam Syafie Rahimahullah ‘Orang fakir ialah orang yang tidak berharta dan tidak ada mata pencarian (sumber rezeki), manakala orang miskin pula ialah orang yang ada harta (ala kadarnya) atau ada mata pencarian tetapi tidak mencukupi sara hidupnya’.

Baginda Rasulullah s.a.w menerangkan golongan yang dikatakan fakir miskin, seperti dalam satu hadis daripada Abu Hurairah r.a, maksudnya:

“Orang fakir miskin (yang sangat menderita) bukanlah orang yang (menadah tangan) meminta-minta ke sana ke mari kepada orang ramai, yang apabila ia mendapat satu atau dua suap makanan atau mendapat sebiji atau dua biji buah kurma - ia akan pergi ke tempat lain meminta lagi. Se benarnya orang fakir miskin (yang sangat-sangat menderita) itu ialah orang yang tidak mempunyai sesuatu yang men cukupi sara hidupnya. Dan ia pula malu hendak meminta bantuan kepada orang ramai dan orang ramai pula tidak mengetahui keadaan penderitaannya untuk diberi bantuan.” (Hadis sahih, riwayat Imam Ahmad).

Justeru, menjadi tanggungjawab kepada penderma atau pihak berkenaan untuk mengenal pasti orang fakir dan miskin terlebih dulu bagi memastikan sumbangan amal yang diberikan kena pada sasarannya, sekali gus mencapai mat lamatnya iaitu meringankan mereka yang kesempitan.

Pada zaman moden ini, antara kaedah yang diguna pakai bagi melakukan penilaian terhadap golongan fakir dan miskin ialah pendapatan isi rumahnya dan ia berbeza mengikut lokasi, di kota dan desa kadarnya adalah berlainan, kerana kos hidup di kota lebih tinggi berbanding di kampung.

Bagi Malaysia, sebuah negara dihuni masyarakat majmuk, berbilang bangsa dan budaya, dengan penduduk Muslim berkongsi hidup bersama bukan Muslim, kemiskinan bukan hanya membabitkan orang Islam, malah ada antaranya di kalangan bukan Muslim.

Dalam situasi ini, apakah orang Islam juga dibenarkan untuk memberikan bantuan atau sumbangan kepada orang fakir dan miskin di kalangan bukan Muslim, terutama di kalangan sahabat handai dan mereka yang tinggal berjiran?

Seorang cendekiawan Muslim, Sheikh Ahmad Kutty, dipetik sebagai berkata: “Islam menggalakkan pemberian sedekah kepada semua manusia, tanpa mengira perbezaan agama, kaum, warna atau bahasa.”

Menurutnya, Nabi Muhammad s.a.w ada membantu orang bukan Muslim (jahiliah) di kalangan yang menentangnya dan mereka tidak menghalangnya untuk memberikan bantuan dalam memenuhi keperluan yang mendesak.

“Mereka juga memberi makan benda makanan yang dihajati dan disukainya, kepada orang miskin dan anak yatim serta orang tawanan.

“Sesungguhnya kami memberi makan kepadamu kerana Allah semata-mata. Kami tidak menghendaki sebarang ba lasan darimu atau ucapan terima kasih.” (al-Insaan:8-9)

Beliau berkhidmat sebagai pensyarah kanan Institut Islam Toronto, Ontario, Kanada, menjelaskan, orang Islam ber tanggungjawab untuk memberikan bantuan kepada jiran atau rakan di kalangan bukan Muslim.

Katanya, Nabi s.a.w ada bersabda, maksudnya: “Sekiranya seseorang tidur dengan perut kosong, jaminan perlindungan Allah akan jauh daripadanya.”

“Jadi, mari kita sama-sama menentang kemiskinan dan membantu mereka yang memerlukan bantuan tanpa mengira perbezaan agama, kaum atau etnik, warna kulit atau bahasa.

“Semoga Allah memasukkan kita di kalangan mereka yang digambarkan Nabi s.a.w, umat yang terbaik ialah mereka suka menolong hamba Allah,” katanya.

Cuma, menurut fatwa yang pernah dikeluarkan negeri Johor hendaklah didahulukan bersedekah kepada saudara di ka langan orang Islam sebelum bersedekah kepada orang bukan Islam.

Alangkah indah Islam sebagai agama universal, yang mem berikan manfaat kepada semua pihak termasuk bukan Islam, sekali gus mencerminkan keluhuran budi umat Islam itu sendiri.

“Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agamamu, dan tidak mengeluarkan kamu dari kam pung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berlaku adil.

Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang yang memerangi kamu kerana agama (kamu), dan mengeluarkan kamu dari kampung halamanmu, serta mereka membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan (ingatlah) sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang yang zalim.” (al-Mumtahanah:8-9)

Oleh Idris Musa

REALITI kehidupan hari ini, masyarakat dunia tidak dapat lari daripada berdepan dengan pelbagai cabaran. Malah, cabaran masa kini lebih hebat dan menguji kecekalan.

Jika dulu, menyampaikan sesuatu berita mungkin meng gunakan khidmat wakil utusan atau dengan burung, tetapi kini maklumat dapat dicapai dengan hujung jari dalam masa singkat, walaupun jauh jaraknya.

Sedar atau tidak dalam kepelbagaian cabaran itu, mereka yang memusuhi Islam tidak pernah berputus asa daripada memikirkan strategi untuk menghancurkan umat Islam.

Mereka tidak lagi menggunakan senjata untuk memus nahkan perpaduan dan kehidupan orang Islam, sebaliknya dengan kaedah lebih licik.

Antara strateginya adalah menghidangkan segala bentuk hiburan dengan sebanyak-banyaknya sehingga menyebabkan kelekaan.

Apabila sudah leka dan dibuai keseronokan, mereka dengan sendirinya menjadi semakin gemar kepada hiburan serta keseronokan, malah seboleh-bolehnya mahu berhibur se panjang hari, sehingga membantutkan segala pekerjaan.

Lantaran terikut-ikut dengan gelodak keseronokan, gejala sosial menjadi-jadi terutama membabitkan muda-mudi, per gaulan sudah tiada sempadan, penyalahgunaan dadah seperti tidak terkawal, ragut dan lepak sudah menjadi lumrah.

Benar, naluri manusia memang cenderung kepada hiburan kerana hiburan menyeronokkan dan menenangkan hati.

Tetapi bentuk hiburan bagaimana yang memberikan ke tenangan? Apakah lagu, lawak jenaka dan seni budaya yang dipersembahkan dalam pelbagai gaya ini memberikan ke tenangan? Nilailah sendiri.

Jika direnung sejenak, inilah bentuk hiburan yang popular pada hari ini dan ia begitu berpengaruh. Ada antaranya dimeriahkan dengan keterlaluan sehingga ada yang sanggup mengetepikan agama dan sopan santun ketimuran.

Malang sekali jika dalam berhibur, kepatuhan kepada agama diambil ringan, waktu solat diabaikan serta berpakaian pula hanya untuk menunjuk-nunjuk. Dari sini mulalah berputik masalah, akhirnya melebar kepada keruntuhan moral.

Apakah corak hiburan yang dipopularkan hari ini tidak selari dengan tuntutan syarak?

Sebagai umat Islam, lunas syariat perlu diambil kira, tidak terbabit dengan pergaulan bebas sehingga menyebabkan berlaku kemungkaran, menghindari muzik dan tari menari melalaikan serta merangsang syahwat, berpakaian sopan dan menutup aurat.

Bentuk hiburan yang keterlaluan akan melalaikan diri daripada melaksanakan ibadat dan tanggungjawab terhadap Allah, malah boleh membawa kepada syirik sekiranya seni kata lagu misalnya mengandungi unsur pemujaan syaitan.

Fitrah manusia suka kepada keseronokan, hiburan tetapi awas, jangan sampai lupa mengingati Allah, jangan pula kerana terlalu seronok harga diri tergadai.

Berhibur secara keterlaluan akan mengundang malapetaka, tiada lagi erti ketenangan, malah hati menjadi semakin keras, lupa untuk bersyukur kepada Allah, sehingga tanggungjawab juga diabaikan. Justeru, berpadalah apabila berhibur.

Sejarah menunjukkan keruntuhan kerajaan seperti Abba siyah, Uthmaniyah dan Kesultanan Melayu Melaka dise babkan kemewahan hidup yang melalaikan, sehingga berasa kehidupan begitu selesa dan terlalu menyeronokkan.

Ini menunjukkan mereka yang asyik dengan keseronokan saja akan mengundang kemaraan musuh serta membuatkan diri dan negara terjajah.

Bahkan, disebabkan keseronokan itu juga mereka lupa kehidupan di akhirat, sedangkan akhirat sudah pasti seperti dijelaskan dalam firman bermaksud:

“Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan per mainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan. Dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir.” (al-An’am:32)

sumber

Susunan Hashim Ahmad

SATU daripada cara paling berkesan untuk berhubung dengan Allah s.w.t ialah dengan bangun daripada tidur mengerjakan ibadat, khususnya sembahyang tahajud atau sembahyang di tengah malam.

Tetapi satu persoalan boleh ditimbulkan ialah mengapa Allah meletakkan masa untuk sembahyang tahajud pada tengah malam ketika suasana sunyi penuh kesejukan?

Jawapannya kerana Allah mahu menguji sejauh mana taatnya seseorang hamba yang mengaku dirinya bertuhankan Allah.

Sesungguhnya bukan perkara mudah untuk bangun daripada tidur nyenyak waktu dinihari sedang orang lain asyik dibuai mimpi. Juga bukan perkara mudah untuk berwuduk dalam suasana dingin malam yang mencengkam atau untuk mengangkat takbir menghadap Allah dalam keadaan mata masih terkebil-kebil.

Dengan kata lain, amalan bertahajud adalah perbuatan amat berat untuk dikerjakan seseorang. Keadaan tubuh letih dan lesu kerana bekerja kuat pada siang hari menyebabkan sesetengah orang tidur seperti mati. Ia amat susah untuk disedarkan walaupun puas dikejutkan.

Mata akan menjadi bertambah mengantuk dan tubuh bertambah penat apabila tidur lewat malam kerana asyik menonton televisyen atau kerja tambahan lain.

Keadaan sejuk dan suasana sunyi di tengah malam juga menjadi faktor membuatkan seseorang nyenyak tidur dan berasa keberatan untuk berhubungan dengan Allah pada waktu berkenaan.

Iman yang kurang kental akan membuat seseorang yang tidur nyenyak menarik selimut dengan lebih kemas dan rapi lagi. Sesungguhnya ketika itu masa paling sedap untuk tidur.

Namun, di atas segala kesukaran inilah tersembunyi rahsia Allah yang hanya sedikit sekali diketahui hamba-Nya.

Sekalipun sembahyang tahajud hanya sunat, tetapi kelebihannya amat besar di sisi Allah dan tinggi nilainya. Firman Allah bermaksud:

“Dan daripada malam, hendaklah engkau bertahajud (tinggalkan tidur untuk sembahyang) semoga Tuhanmu mengangkat kamu pada kedudukan yang terpuji” (Surah Al-Israk: Ayat 79)

Ayat itu menjelaskan betapa pentingnya sembahyang tahajud. Ia satu peluang keemasan ditawarkan Allah kepada manusia untuk mengukuhkan hubungan mereka dengan Penciptanya.

Sesungguhnya segala kesusahan dan kepayahan berkenaan hanya dirasai mereka yang jarang atau tidak pernah melakukannya, namun bagi yang sudah biasa, ia menjadi satu kenikmatan pula.

Bagi yang dapat menghayatinya, mereka akan terasa kerugian besar jika meninggalkan sembahyang tahajud.

Di waktu inilah, iaitu sepertiga malam, pintu langit terbuka luas untuk menerima taubat hamba Allah dan Malaikat akan membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti mahu membakar tubuh manusia di akhirat nanti.

Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Allah sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan akan membangunkan isterinya dan kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Dan Allah sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan membangunkan suaminya dan jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (Hadis riwayat Abu Daud)

Sesungguhnya untuk mendapatkan kasih daripada Allah bukan perkara mudah. Allah mengasihi orang beriman dengan melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan apa yang dilarang. Sembahyang tahajud satu suruhan Allah dan oleh itu, Allah menyayangi mereka yang mengerjakannya.

Namun, bagi manusia yang benar-benar yakin dan patuh kepada Allah tidak akan keberatan untuk bangun bertahajud di tengah malam.

Sebaliknya, orang yang lemah iman berasa berat untuk menolak selimutnya walaupun berat selimutnya tidak pun sampai setengah kilogram.

Sembahyang tahajud sesungguhnya satu daripada sembahyang sunat yang mempunyai nilai dan kedudukan tinggi berbanding sembahyang sunat lain.

Sembahyang ini adalah amalan orang yang soleh yang sentiasa mahu mendekatkan diri kepada Allah.

Amalan sembahyang tahajud bukan hanya diamalkan Nabi Muhammad dan umatnya, malah ia diamalkan umat nabi sebelumnya.

Ini bererti perintah tahajud tidak dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad saja.

Sayidinna Umar Al Khattab menyatakan mengenai fadilat sembahyang malam dengan berkata: “Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (tahajud) dengan khusyuk, nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat. Kurniaan di dunia ialah:

1. Jauh daripada segala penyakit.

2. Lahir kesan takwa pada wajahnya.

3. Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia.

4. Percakapannya mengandungi hikmat.

5. Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).

Sementara empat perkara di akhirat ialah:

1. Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri

2. Dipermudahkan hisab

3. Cepat melalui Sirat al Mustaqim, bagaikan kilat.

4. Diserahkan catatan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.

Walaupun manusia sedar mengenai betapa tingginya nilai dan kedudukan sembahyang tahajud, namun sedikit sekali umat manusia mengaku dirinya beragama Islam yang sanggup dan bersedia melakukan sembahyang itu.

Bagi mereka, tidur lebih nikmat dan lebih utama daripada bersembahyang. Sesungguhnya, manusia akan berlumba-lumba bersembahyang tahajud sekiranya mereka dapat merasakan betapa nikmatnya melakukan amalan itu.

Keheningan dan kedinginan malam pula seolah-olah memberi kesempatan kepada seseorang untuk merapatkan lagi hubungan antara makhluk dan Khaliq. Apa yang dibaca seseorang ketika bersembahyang tahajud seolah-olah didengar dan mendapat layanan daripada Allah Yang Maha Berkuasa. Orang yang khusyuk dalam sembahyang akan merasai hubungannya dengan Allah adalah sangat hampir.

Biasanya, permohonan seseorang untuk mendapat sesuatu itu cepat mendapat layanan apabila tidak ramai orang yang memohonnya. Oleh itu, mohonlah keampunan dan limpahan rahmat Allah ketika orang lain sedang tidur nyenyak.

Berhubunglah dengan Allah ketika peluang masih ada, umur masih muda, tenaga masih kuat dan pintu taubat masih terbuka. Insya-Allah kita akan mendapat limpahan rahmat dan nikmat daripada Allah.

Sebaik-baik permohonan dan masa untuk berhubung dengan Allah ialah pada waktu malam.

Oleh Rohaniza Idris
roha@bharian.com.my

Bharian


MENARIK: Penyejuk alam pelengkap landskap

Kolam mini dihias aksesori pilihan penyeri landskap

KEBELAKANGAN ini pancutan air dan kolam kecil menjadi pilihan pengguna dalam menghias taman rumah sama ada banglo, teres, apartmen mahupun rumah tradisional.

Ini kerana hiasan berkenaan menjadi elemen penting untuk melengkapkan keindahan landskap selain menceriakan lagi laman kediaman.

Pengurus Jualan Pheonix Ocean Trading, Shirley Hong, berkata perkara utama yang perlu di ambil kira sebelum membeli pancutan air dan kolam kecil pasang siap adalah keluasan laman.

Katanya, saiz pancutan air atau kolam kecil pasang siap perlu disesuaikan dengan saiz dan keluasan laman. Jika tidak, fungsinya sebagai pelengkap landskap atau menyeri laman tidak dapat ditonjolkan.

"Jika saiz pancutan air terlalu besar sedangkan lamannya kecil, hiasan laman akan nampak berserabut dan tidak menyerlahkan keindahan taman.

PANCUTAN air daripada batu pasir corak bertingkat.

"Begitu juga sebaliknya, jika laman luas tetapi pancutan air terlalu kecil sehingga kewujudannya tidak kelihatan atau lebih sekadar aksesori biasa," katanya.

Justeru, sebelum membeli pancutan air atau kolam kecil pasang siap, pengguna perlu tahu saiz laman dan kedudukan sudut laman yang mahu diletakkan hiasan berkenaan, sama ada ia untuk hiasan di luar atau di dalam rumah.

Harga bukan ukuran tetapi kini pengguna ada pilihan sama ada mahu membeli pancutan air daripada batu pasir atau fiber. Fiber lebih mahal namun mudah dibersihkan manakala pancutan air batu pasir murah juga mudah kotor atau ditumbuhi lumut.

Kebiasaannya, jika anda mahu membeli pancutan air pasang siap, pembekal atau penjual akan menawarkan perkhidmatan pemasangan dan penyelenggaraan mengikut pakej ditawarkan.

CENDAWAN seramik antara hiasan pilihan untuk kolam kecil dan penentu air.

Ada sesetengah pakej menawarkan pokok dan ikan hiasan untuk kolam kecil dan pancutan air pasang siap yang kini banyak di pasaran.

Namun, pancutan air dan kolam kecil yang mempunyai ikan dinasihatkan diletakkan di luar rumah kerana ia mudah kotor dan perlu penjagaan rapi berbanding pancutan air yang disertakan dengan aksesori tiruan.

Antara pokok yang sesuai ditanam bersama pancutan air adalah Scindapsus Aureus (kelampayang besar atau pokok duit), kiambang, teratai dan melati air.

Hiasan tiruan yang cantik termasuklah, burung flaminggo seramik, cendawan seramik, bunga teratai dan kiambang plastik.

Tip membina kolam di laman rumah

 • Tentukan dulu lokasi yang akan dibina kolam pancuran ini. Lokasi perlu mengambil kira pelbagai aspek termasuk kolam boleh dinikmati dari sudut dan arah yang tepat seperti arah teras, ruang duduk, ruang kerja atau di luar rumah.

 • Penentuan jenis dan material. Jangan sampai kehadiran kolam memberi kesan sempit dan menyemakkan mata sehingga mengganggu pandangan dari arah lain.

 • Setiap pancuran memerlukan tempat untuk menampung tumpahan air dari alat pancuran berkenaan. Pastikan bentuk kolam dan kedalaman mampu menampung curahan air itu.

 • Sistem putaran air sangat menentukan kelancaran air pancuran. Gunakan pam yang sesuai dengan keluasan kolam bagi memastikan putaran air berjalan lancar

 • Usahakan supaya air kolam sentiasa bersih terawat. Kotoran pada air dapat mengganggu kelancaran putaran air. Boleh juga diletakkan ikan hiasan seperti

 • Sebaiknya, kolam tidak ditanam tanaman hias air yang mengotori atau menghalang gerakan air pada pancuran.

  FAKTA: Pokok Scindapsus Aureus atau Kelampayang Besar atau Pokok Duit

 • Bagi masyarakat Cina, scindapsus aureus dikenali tumbuhan membawa tuah sesuai dengan namanya pokok duit.

 • Pokok ini sejenis tumbuhan memanjat dengan menggunakan akar angin dan akar melekap. Pokok ini boleh jadi besar jika keadaan hidupnya baik.

 • Ada kepercayaan, tuan punya pokok akan menjadi kaya jika daun pokok ini menjadi besar. Nama tempatan pokok ini iaitu pokok duit.
 • Kendi kuatkan teori Melayu dari Champa

  Oleh Hussain Said


  SALAH satu kendi yang ditemui Sungai Mentakab, Pahang berusia lebih 2,000 tahun.

  PENEMUAN kendi berusia ribuan tahun tertanam di kawasan bukit berdekatan sungai di Mentakab, Pahang baru-baru ini menguatkan teori asal usul masyarakat Melayu zaman logam, sekitar 2,000 tahun lalu yang dikatakan dari Vietnam Utara dan Champa.

  Kendi atau istilahnya dalam perkataan Sanskrit kundika adalah tempat menyimpan air yang biasanya diperbuat daripada logam seperti gangsa dan tembaga atau seramik.

  Selain menjadi tempat menyimpan air, kendi yang mempunyai signifikan tersendiri berdasarkan reka bentuk dan lakarannya yang unik turut digunakan bagi menyimpan wangi-wangian, mereneh ubat, upacara keagamaan dan perkahwinan.

  Lazimnya, kendi yang diperbuat daripada logam digunakan golongan bangsawan yang dikenali sebagai 'Kendi Diraja' untuk dijadikan tempat mereka meludah dan sebagai tepak sirih yang mesti ada berdekatan.

  Dalam konteks zaman moden selepas kedatangan Islam, kendi dijadikan tempat menyimpan air suci iaitu air zam-zam dan ketika ini kendi yang diperbuat daripada logam sukar diperoleh berbanding jenis seramik.

  Pembuat kendi selalunya menjadikan haiwan mengkarung, cicak, buaya sebagai identiti ukiran hiasan kendi yang dihasilkan selain imej burung, kerbau, muka manusia, rebung dan buluh.


  Keistimewaan dan keunikan sesebuah kendi itu selalu berdasarkan ukiran serta material yang digunakan dan kedua-dua faktor itu juga melambangkan kemewahan kepada pemiliknya.

  Penemuan dua lagi artifak sama di Port Dickson dan Terengganu, juga berdekatan kawasan sungai selepas itu mengukuhkan lagi teori kewujudan peradaban Kerajaan Melayu Maritim sezaman dengan Kerajaan Langkasuka, Champa dan Funan.

  Pengkaji sejarah tamadun alam Melayu, Wan Ahmad Arshad, yang menemui dan memiliki ketiga-tiga artifak itu berkata, zaman logam mula berpengaruh di Nusantara Melayu berdasarkan teori penghijrahan dari Vietnam Utara dan Champa.

  Kebanyakan institusi peradaban purba mempunyai akar umbi 'riverine maritime' yang kukuh serta strategik dan peradaban awal ini dipercayai berevolusi daripada masyarakat pra sejarah yang hidup secara nomad atau masyarakat pertanian yang terpimpin.

  "Berdasarkan sumber bertulis China, seawal milenium pertama sebelum masihi dan selewat-lewatnya kurun ke-2 masihi sudah muncul kerajaan awal di alam Melayu seperti Dong Son, Vietnam Utara; Fu-Nan, Lembah Sungai Mekong; Champa, Vietnam Tengah; dan Langkasuka, Selatan Thailand-Kedah," katanya.

  "Antara alasan perpindahan atau penghijrahan itu termasuk mencari tempat baru bagi putera raja atau mencari negeri baru untuk dibuka serta diterokai selepas kalah dalam peperangan.

  "Komuniti yang berpindah ini umumnya dipimpin seorang raja dan disertai oleh kerabat, menteri, hulu balang, bala tentera dan rakyat. Gambaran ini terdapat dalam sejarah Melayu mengenai pembukaan negeri Melaka itu sendiri," katanya.

  Sehubungan itu, katanya, beliau tidak menolak penemuan tiga artifak kendi itu menjadi bukti arkeologi yang kukuh mengenai kewujudan sebuah peradaban Melayu awal setidak-tidaknya pada kurun pertama masihi.

  "Berdasarkan reka bentuk kendi yang ditemui di Mentakab yang unik, seperti seekor burung mahawangsa bersayap, berparuh dan berkaki empat, bahagian pemegangnya mempunyai imej haiwan mengkarung dan material gangsa yang digunakan untuk membuatnya, ia jelas menunjukkan ciri-ciri artifak purba zaman logam atau budaya Dong Son.

  "Manakala reka bentuk burung mahawangsa berkaki dua dengan tandu di atas badannya yang ditemui di Pasir Panjang, Port Dickson banyak persamaan dengan artifak yang ditemui di Mentakab.

  "Jadi, saya tidak menolak kemungkinan kedua-dua artifak itu adalah berpasangan sekali gus mengukuhkan lagi teori kewujudan peradaban Melayu zaman logam yang menjadikan kawasan pesisiran perairan sebagai tapak pentadbiran kerajaan," katanya.

  Wan Ahmad yang juga pemilik Galeri Pusaka Moyang (GPM) di Senawang, Negeri Sembilan berkata reka bentuk ketiga-tiga artifak itu juga tidak melambangkan reka bentuk lazim artifak di zaman Kesultanan Melaka yang banyak dipengaruhi reka bentuk Arab, China, Indo-China dan Eropah.

  "Ini membawa kepada andaian artifak ini berasal dari zaman logam, yang berlaku sekitar milenium pertama sebelum masihi. Zaman logam mula berpengaruh di nusantara Melayu berdasarkan teori penghijrahan dari Vietnam Utara dan Champa di mana lokasi asal artifak zaman logam banyak ditemui," katanya.

  Beliau juga tidak menolak kemungkinan artifak yang ditemui di Mentakab itu mempunyai kaitan dengan dakwaan penemuan kota purba - Kota Gelanggi, di Johor pada 2003.

  Sumber

  Reka bentuk menyanggah tradisi, tarik perhatian dunia


  Menara Bergerak, Dubai

  APABILA menyebut bangunan, tentunya dibayangkan berciri pencakar langit, empat persegi, dikukuhkan dengan kerangka keluli selain dilengkapi tingkap kaca jernih.

  Tingginya yang menyapu awan dengan keluasan menyamai berpuluh-puluh padang bola sedikit sebanyak mengehadkan imaginasi kita bahawa ada segelintir pencakar langit menawarkan seni bina pelik lagi menakjubkan.DYNAMIC TOWER Dubai yang bergerak setiap saat, seni bina kreatif terbaru daripada arkitek Itali.

  Dilancarkan pada 24 Jun lalu, arkitek Itali, Dr David Fisher mengumumkan pembinaan menara pertama di dunia yang bergerak setiap saat. Bangunan yang menghadap ke laut itu dirancang didirikan di beberapa lokasi di dunia bermula dengan Dubai, Moscow diikuti New York.

  Menurut Dynamic Group, syarikat yang akan membina bangunan yang dinamakan Dynamic Tower Dubai setinggi 420 meter itu bakal menempatkan 80 tingkat unit pangsapuri dengan keluasan 124 meter persegi manakala villa pula seluas 1,200 meter persegi. Setiap unit kediaman dilengkapi tempat meletak kereta dalam rumah.

  Keunikan seni bina menara itu adalah ciri aras lantai yang berpusing mengikut hala bebas sekali gus mewujudkan perspektif pandangan berbeza.

  Dynamic Tower mesra alam dan bangunan pertama di dunia direka dengan keupayaan menjana elektrik sendiri melalui turbin angin yang dipasang di setiap tingkat.

  "Setiap aras dijangka mengambil masa tujuh hari untuk disiapkan. Ini revolusi baru seni bina. Mulai hari ini, bangunan bukan lagi disempurnakan di tapak projek tetapi di kilang," katanya yang berpengalaman 30 tahun menzahirkan bangunan teknologi terkehadapan di bandar besar seperti London, New York, Hong Kong, Paris dan Dubai.


  Bangunan Bakul (The Basket Building) di Amerika Syarikat


  Mulanya hanya angan-angan tetapi menjadi nyata apabila Dave Longaberger, pengasas syarikat Longaberger membina bangunan pejabat berbentuk bakul bertangkai.

  Longaberger percaya itu adalah ilham terbaik daripadanya. Beliau yakin kewujudan bangunan itu akan menarik perhatian dan menambah rezekinya namun sebaliknya reputasi Longaberger jatuh merudum.

  Bukan saja bank, arkitek malah syarikat pemaju mentertawakannya dan beliau dituduh cuba berlawak. Tidak cukup itu, pekerjanya juga lari meninggalkannya.

  Longaberger bagaimanapun tidak berputus asa sebaliknya mengambil keputusan mengekalkan bangunan berkenaan. Cita-citanya termakbul apabila bangunan itu dibuka untuk operasi pada 17 Disember 1997.

  The Dancing House, Republik Czech

  Bangunan pejabat yang terletak di pinggir bandar Prague ini diilhamkan arkitek kelahiran Croatia, Vlado Milunic dengan kerjasama arkitek Kanada, Frank Gehry. Bangunan itu dibina di atas tapak bangunan bersejarah yang musnah ketika pengeboman Prague pada 1945. Kerja pembinaan bermula pada 1994 berakhir dua tahun kemudian.

  Reka bentuk bangunan yang menyanggah tradisi itu menimbulkan kontroversi. Mujur Presiden Czech, Vaclav Havel, yang sekian lama menetap di sebelah tapak bangunan itu menyuarakan sokongan peribadinya. Dia yakin The Dancing House bakal menjadi pusat budaya tersohor.

  Asalnya, dinamakan Fred and Ginger bersempena pewarisnya Fred Astaire dan Ginger Rogers. Namun ditukar selepas mendapati seni bina bangunan berkenaan mirip seorang perawan sedang berdansa.

  Milunic dan Gehry menerapkan gaya Neo Baroque, Neo Gothic dan Art Nouveau yang menjadi tanda pengenalan seni bina bangunan di Prague. Restoran Perancis di puncak bangunan menawarkan pemandangan seluruh bandar.

  Rumah Piano di China

  Terletak di Wilayah An Hui, China. Untuk ke aras atas, pengunjung perlu menaiki tangga bergerak di dalam biola kaca. Bangunan ini menyediakan prospek cerah terhadap pelan pembangunan dan kemajuan bandar kerana mewujudkan daya tarikan baru pelancongan di daerah itu.

  Pustaka Kansas City di Amerika Syarikat

  Bangunan kutub khanah paling mengagumkan di Amerika Syarikat. Warga tempatan diberi peluang memilih judul buku yang memberi pengaruh besar terhadap bandar Kansas selain pernah memenangi anugerah untuk diabadikan pada dinding tempat meletak kereta.

  Bangunan Robot (Thailand)

  Bangunan yang terletak di zon perniagaan Sathorn, Bangkok ini sebenarnya ibu pejabat bank United Oversea. Diilhamkan arkitek Sumet Jumsai mewakili kecanggihan sistem pengkomputeran perbankan negara gajah putih itu.

  Seni binanya menampilkan pertentangan gaya antara neo klasikal dan teknologi tinggi pasca moden.

  Ciri muka bangunan yang landai, dilengkapi antena dan sepasang mata di bangunan teratas menjadikannya mirip robot gergasi.

  Siap dibina pada 1986, bangunan ini menjadi contoh mutakhir seni bina moden di Bangkok. Kemunculannya meraih perhatian antarabangsa dan diberi kritikan membina.

  Bangunan Biru di Belanda

  Pihak pentadbiran Delfshaven, Rotterdam meminta Schildersbedrijf N&F Hijnen menyediakan pelan baru bagi bangunan terbiar yang bakal dirobohkan. Perjanjian dengan kawasan kejiranan di situ ialah warna biru bangunan berkenaan dikekalkan selagi belum ada pelan pembangunan baru.

  Oleh kerana usia yang sudah berabad, seni bina bangunan ini dianggap paling ketinggalan zaman di Rotterdam. Malah kewujudannya langsung tidak diberi perhatian. Namun, sebaik ditambah satu lapisan lagi 0.002 milimeter cat biru, bangunan ini diisytiharkan paling popular di Rotterdam dan sering diabadikan dalam foto kenangan.

  The Crooked House di Poland

  THE CROOKED HOUSE di Poland, menjadi tarikan pelancong.  Arkitek Poland, Szotynscy Zaleski, menzahirkan Crooked House seni bina pusat membeli-belah selepas mendapat ilham daripada ilustrasi dongeng kanak-kanak Jan Marcin Szancer.

  Berkeluasan 4,000 meter persegi, pusat membeli-belah yang terletak di Rezydent, Sopot, Poland ini kini menjadi salah satu daya tarikan pelancong ke Poland.

  Sam Kee, bangunan paling nipis di Kanada.

  Terletak di 8 West Pender Street ini adalah bangunan dua aras dengan ukur lebar cuma 1.5 meter. Sejarah bangunan ini sama luar biasa dengan struktur seni binanya.

  Menurut cerita, Chang Toy pemilik hartanahnya diminta penduduk Vancouver menyerahkan seluas dua meter kawasannya untuk pembangunan Pender Street. Tiada ganti rugi diberikan sedangkan baki tanah tidak seluas mana. Toy kemudiannya mengupah seorang arkitek tampil dengan ilham binaan menakjubkan termasuk menjadi bangunan tunggal dilengkapi lorong pejalan kaki kaca di Chinatown.

  Selain Dynamic Tower, bangunan kreatif di dunia di pilih oleh laman web http://www.oddee.com

  FAKTA: Dynamic Tower

 • Setiap tingkat berpusing mengikut kelajuan berbeza.

 • 20 tingkat pertama memuatkan unit pejabat, tingkat 21 sehingga 35 menempatkan hotel mewah, 36 hingga 70 mengandungi unit kediaman pangsapuri dan 10 tingkat selebihnya menawarkan villa mewah.

 • Pembinaannya menuntut pembabitan 80 juruteknik dan 2,000 pekerja binaan.

 • Dilancarkan arkiteknya, David Fisher pada 24 Jun lalu dan dijangka siap menjelang 2010.

 • Impian Fisher membina bangunan menakjubkan ini menerima sokongan Naib Presiden Emiriah Arab Bersatu, Sultan Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum.

 • Fisher mendapatkan kerjasama arkitek dan jurutera berpengalaman dari United Kingdom dan India.

 • PATI VS PADI

  Isu Kebanjiran Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) mesti diberi perhatian serius. PATI yang dimaksudkan di sini termasuklah semua pendatang yang masuk ke dalam negara Malaysia tanpa dokumen yang sah dan mengikut saluran atau prosedur yang betul. Meskipun mereka mungkin memiliki pas masuk atau Visa atau Pasport, namun jika ia adalah dokumen yang tidak benar atau lebih tepat lagi sebagai palsu, maka mereka ini juga merupakan PATI. PATI yang dimaksudkan di sini bukan sahaja datangnya dari Indonesia, tetapi juga Bangladesh, Vietnam, Myanmmar, Kemboja, Pakistan, China, Thailand, Filipina, India, Nepal, Sri Langka dan dari mana-mana negara sahaja.

  Bagi Pendatang Asing Dengan Izin (PADI) pula, kedatangan mereka dialu-alukan, tetapi mestilah secara terkawal atau lebih mudah lagi mempunyai kuota. Misalnya untuk sesuatu masa, hanya sejumlah tertentu sahaja rakyat dari negara tersebut boleh berada di Malaysia.

  Mungkin ramai antara kita hanya melihat kebanjiran pendatang asing banyak mengundang masalah sosial seperti jenayah semata-mata. Akan tetapi, ada beberapa perkara lagi yang perlu difahami oleh semua rakyat Malaysia perihal kesan akibat kedatangan pendapatan asing tanpa had ini. Semoga apa yang bakal dikatakan oleh penulis nanti dapat menyedarkan sekalian pembaca bahawa adalah menjadi tanggunjawab kita menjaga kepentingan negara demi generasi sekarang dan akan datang.

  Berikut adalah senaraian perkara untuk makluman, renungan dan kefahaman bersama.

  1. Jenayah

  Kehadiran Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) akan mengundang berlakunya jenayah. Samada jenayah kecil atau besar, ia tetap diklasifikasikan sebagai perbuatan jenayah. Bayangkan bagaimana pihak keselamatan, khususnya pihak polis hendak menjejak perbuatan jenayah oleh PATI. Tanpa sebarang rekod, maka amatlah sukar untuk pihak berkuasa memberkas para penjenayah tersebut.

  Bagaimana pula jika PATI yang datang ke Malaysia sememang penjenayah di negara asal mereka? Sungguh malang negara ini jika ia menjadi takungan para penjenayah PATI tersebut.

  2. Sosial

  Apa yang dimaksudkan di sini adalah dari segi kemasyarakatan. Naluri manusia tidak dapat disekat. Lelaki memerlukan perempuan dan begitulah sebaliknya. Naluri semula jadi manusia mana mampu ditahan.

  PATI akan mencari sesuatu untuk memenuhi tuntuan rohani. Ada yang memilih jalan 'halal' iaitu berkahwin. Ada yang membuat hubungan terlarang seperti hubungan bebas sama ada berlainan jantina atau sesama jantina. Yang lebih parah apabila warga tempatan menjadi pilihan. Bayangkan wanita tempatan menjadi mangsa cinta oleh PATI? Wanita itu mungkin bukan kenalan anda. Tetapi apa akan jadi jika wanita itu saudara mara anda atau sahabat anda?

  Berkahwin, melahirkan zuriat. Pengakhirannya, si bapa tidak diketahui keturunan asalnya dan lebih malang lagi apabila ditakdirkan umurnya pendek.

  3. Kesihatan

  PATI yang memasuki Malaysia tidak diketahui tahap kesihatan mereka. Apa yang nyata, amalan kesihatan di negara asal mereka tidak sama dengan apa yang diamalkan di Malaysia. PATI yang masuk dengan penyakit berjangkit seperti TB akan memberi ancaman serius kepada warga Malaysia. Mereka umpama penyebar yang bergerak dari satu lokasi ke lokasi lain dengan membawa dan menyebar penyakit yang dibawa dari negara asal.

  Begitu juga jika yang memasuki Malaysia adalah pembawa HIV. Maka akan bertambahlah lagi risiko penyakit kepada rakyat Malaysia.

  4. Keselamatan

  Keselamatan yang dimaksudkan di sini keselamatan negara dan bukan berkenaan jenayah biasa.

  Beberapa dekad yang lalu, sebelum berlakunya perang dunia kedua, orang Jepun yang kononnya peniaga di Tanah Melayu semasa itu rupa-rupanya adalah pengintip. Apabila perang meletus dan Tanah Melayu diserang, barulah terserlah wajah sebenar mereka.

  Maka tak mustahil jika ada antara PATI yang datang ke Malaysia adalah pengintip. Betapa mudahnya sistem pertahanan kita dicerobohi sebegitu sahaja. Segala selok belok jalan dan lorong, pejabat dan pentadbiran diketahui secara lebih terperinci. Apatah pula jika rakyat kita sendiri leka bercerita tanpa sedar kepada PATI.

  5. Pengaliran Wang

  Mengikut maklumat, sebanyak RM5 hingga 7.5 billion telah dihantar ke luar negara pada tahun 2005 oleh para pendatang asing. Jumlah sebanyak itu adalah satu jumlah yang amat besar. Jumlah sebanyak itu seharusnya digunakan untuk infrastuktur dalam negara.

  Menurut maklumat juga, lebih kurang 24,000 daripada 49,000 banduan di penjara tediri daripada warga asing. Siapa yang menanggung makan minum meraka kalau bukan daripada wang kerajaan, yakni wang kita selaku pembayar cukai. Umpama memikul biawak hidup, secara tepatnya.

  6. Kemudahan Awam

  Ternyata sekali bahawa faedah berbentuk kemudahan awam hasil cukai yang dibayar oleh warga Malaysia turut dinikmati oleh PATI. Malahan, ada kalanya rakyat negara ini sendiri tidak berpeluang menikmati sepenuhnya kemudahan-kemudahan yang disediakan untuk para pembayar cukai. Kemudahan awam yang dimaksudkan termasuklah perhentian bas, telefon awam, pengangkutan awam, hosiptak dan klinik serta tempat kediaman dan pelbagai lagi.

  7. Peluang Pekerjaan

  Rakyat Malaysia memilih pekerjaan? Sebenarnya alasan ini tidak tepat kerana rakyat Malaysia rela melakukan apa sahaja pekerjaan dengan syarat gaji yang ditawarkan adalah setimpal. Apa yang berlaku adalah kerana gaji yang diberikan tidak setimpal bagi rakyat negara ini yang benar-benar memahami nilai wang di Malaysia berbanding PATI di mana nilai matawang mereka jauh lebih rendah berbanding Malaysia. Ini mendorong mereka berpusu-pusu memasuki Malaysia dengan apa cara sekalipun dan sekali gus, memenuhi keperluan tenaga kerja yang dikosongkan oleh rakyat Malaysia

  8. Pemakanan : Halal atau Haram

  Tidak semua pendatang asing beragama Islam. Apatah lagi jika mereka adalah PATI. Ini jelas dilihat di kedai mamak apabila diminta mengucap dua kalimah syahadat, ada yang tidak tahu. Begitu juga jika mereka bekerja di tempat memproses atau menyedia makanan. Sanggupkah kita memakan makanan yang musykil status halalnya? Tidak hairanlah jika kita sering menerima maklumat berkenaan sesebuah kilang pembuatan atau penghasilan makanan yang amat kotor lagi menjijikkan. Sedangkan makanan yang dihasilkan itulah merupakan makanan utama umat Islam di negara ini.

  Justeru, apakah perkara yang perlu kita lakukan selaku warga Malaysia yang prihatin, bertanggungjawab dan berkesedaran?

  Mudah sahaja. Di samping penguatkuasaan yang dijalankan oleh pihak pemerintah, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk melaporkan kepada pihak berkuasa. Andai kata anda adalah salah seorang pegawai keselamatan negara atau ada hubung kait dengan pegawai keselamatan, maka sampaikanlah mesej ini.

  Jika diketahui bahawa sesuatu tempat disyakki dipenuhi PATI, maka laporkan kepada pihak Imigresen. Jika tiada tindakan sususulan, laporkan kepada BPR. Tidak kira sama ada yang terlibat adalah orang biasa, jiran, rakan atau orang berpangkat, laporkan. Tiada kompromi kerana terlalu banyak alasan serta risiko yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dengan kedatangan PATI tersebut.

  Beberapa hari yang lalu, kita digemparkan dengan penahanan beberapa orang berpangkat besar dalam Jabatan Imigresen yang disyakki terlibat dalam urusan kemasukan pendatang asing ke Malaysia tanpa prosedur yang betul. Jika terbukti mereka bersalah, maka mereka layak dikenakan seberat-berat hukuman kerana mereka adalah pengkhianat negara. Harapkan pagar, pagar makan padi.

  Ingatlah, negara ini hanya menerima Pendatang Asing Dengan Izin sahaja dan itu memang jelas. Sebarang kemasukan selain dengan izin, maka mereka adalah Pendatang Asing Tanpa Izin dan perlu dibanteras sekeras-kerasnya.

  Akhir sekali, saya berseru kepada para pembaca, jika perlu, sebarkanlah artikel ini kerana masih ramai antara kita tidak nampak kesan kebanjiran PATI kepada Malaysia.

  Ingatlah, Negara Kita Tanggunjawab Kita.

  Shukri, H.

  Sumber dari email

  Tubuh manusia ternyata menyimpan keajaiban tersendiri. Tidak hanya bumi yang memiliki seven wonder tetapi tubuh kita pun menyimpan berbagai hal yang susah dijelaskan dengan logika. Di sini saya akan memberikan fakta-fakta ajaib tentang tubuh manusia

  1 The Golden Ratio
  Setiap bagian tubuh manusia ternyata merupakan hitungan matematika. Believe it or not, Fibonacci numbers yang kita jumpai di buku Da Vinci Code, ternyata juga ada di tubuh kita sendiri. Bilangan Phi (1:1,618) adalah angka yang akan kita dapatkan setiap kali kita mengukur setiap inci tubuh kita. Coba deh perhatikan ruas jari tangan kita. Ruas kedua dari ujung berukuran 1,618 kali lebih panjang dari ruas terujung, begitu seterusnya. Rumus phi ini juga kita temui di wajah kita. Panjang hidung kita berbanding 1:1,618 dibanding lebar mulut dari ujung ke ujung. Gigi terdepan dengan gigi di sebelahnya juga berukuran 1,1618 kali lebih besar. Inilah yang disebut dengan The Golden Ratio.

  Dr. Stephen Marquardt bahkan telah membuat topeng kecantikan berdasarkan golden ratio ini, dan orang yang mempunyai struktur muka paling mendekati topeng ini adalah cewek yang sudah diakui kecantikannya, seperti Ratu Nefertiti. Tapi wajah kita juga bisa cocok ke dalam topeng golden ratio, kok. Soalnya, setiap kali kita tertawa, maka kita akan semakin mendekati ukuran phi tersebut. Makanya, jangan cemberut!

  2 Sidik Lidah
  Selain sidik jari, ternyata lidah kita juga mempunyai pattern unik yang tidak dimiliki orang lain. Hmm, jangan-jangan di masa depan kita akan bikin paspor dengan sidik lidah, nih. Hehehe…

  3 Hidup dan Mati
  Saat kita membaca tulisan ini, sebenarnya sedang ada sekitar 50 ribu sel yang mati di dalam tubuh kita. Tapi, di saat yang sama, lahir pula 50 ribu sel baru yang menggantikannya (kecuali di otak, yang tidak bisa menumbuhkan sel baru). Wow, ternyata tubuh kita aktif banget, ya? Di saat yang sama, untuk mencerna isi kalimat ini, pesan tersebut disampaikan ke otak dengan kecepatan mencapai 250 mil per jam!

  4 Tempat Tinggal Bakteria
  Satu orang manusia mempunyai organisme hidup yang lebih banyak daripada jumlah seluruh manusia di bumi. Soalnya, dalam 1 inci tubuh manusia, ternyata merupakan tempat tinggal bagi kira-kira 32 juta bakteria!

  5 Kepanasan atau Kedinginan
  Pernah makan makanan panas dan dingin, kan? Seberapa pun panas atau dinginnya makanan tersebut, tapi lidah kita masih bisa menerimanya, tuh. Hal ini disebabkan karena mulut kita menyesuaikan suhu makanan tersebut menjadi suhu normal, sehingga akhirnya bisa kita telan. Maksudnya, si mulut akan mendinginkan si makanan panas, dan menghangatkan si makanan dingin. Wah, ternyata mulut kita tak ubahnya seperti microwave dan kulkas, nih.

  6 Anti Keriput
  Selain bisa menghilangkan stress, ternyata tertawa juga bisa menguatkan sistem kekebalan tubuh, lho. Dan, menurut penelitian, anak-anak tertawa sekitar 300 kali setiap harinya, sementara orang dewasa cuma 15-100 kali saja tertawa. Ck ck ck, apa hidup mereka sedemikian beratnya, ya? Hehehe… Dan, nggak heran juga kalau orang dewasa itu jadi cepat terlihat tua. Soalnya, setiap 2000 kali wajah kita berkerut (misalnya karena kesal atau cemberut), maka muncullah segaris keriput. Makanya, jangan malas tertawa!

  7 Self-healing
  Tubuh kita ternyata tak ubahnya seperti Claire Bennet di serial Heroes yang bisa menyembuhkan dirinya sendiri. Soalnya, setiap luka kita pasti akan sembuh, dan tubuh kita mempunyai ”keajaiban” untuk membentuk bagian tubuh yang baru. Misalnya nih, kaki kita terluka dalam karena tersandung batu. Lama-kelamaan, sel-sel di tubuh akan membentuk jaringan daging dan kulit baru untuk menutupi bekas luka tersebut. Namun demikian, ternyata ada satu bagian tubuh yang nggak bisa menyembuhkan dirinya sendiri lho, yaitu gigi. Kalau gigi tetap kita copot, jangan harap akan tumbuh gigi baru.

  Wah ternyata masih banyak hal yang belum kita ketahui tentang tubuh kita yang memang menyimpan banyak keajaiban dan selayaknya kita semua bersyukur pada Tuhan yang telah menciptakan kita secara sempurna.

  Diciplak dari blogger indon..hehehe :)

  ;;